Wykonanie
Kurczak w sosie
curry to bardzo prosty przepis. Polecam go dla osób, które lubią orientalne smaki i dość ostre
przyprawy. To doskonałe danie, jakim możecie zachwycić gości czy drugą połówkę. Aromatyczne, kolorowe, z kremowym, delikatnym sosem z
kokosową nutą. Mojego
kurczaka przygotowałam z
cebulą,
groszkiem cukrowym i
marchewką, jednak możecie podawać go z różnymi warzywami, w zależności od tego co lubicie (również możecie użyć gotowej
mieszanki warzyw). Warzywa najlepiej dodawać do sosu w momencie, kiedy jest już gotowy, aby warzywa nie rozmiękły, ale były świeże i chrupiące – tak smakują najlepiej. Danie doskonale smakuje z
białym ryżem i dodatkiem
kolendry lub
natki pietruszki. Jeżeli lubicie
sezam czy orzeszki, możecie przed podaniem posypać nimi
curry z
kurczakiem przed podaniem. Mam nadzieję, że to będzie kolejny przepis, po który będziecie z chęcią wracać 😉 Smacznego!Zobacz też:Tortilla z
kurczakiem i
kiełkamiPierś kurczaka w
kurkumie i
imbirzePorcji: 3-4 Czas gotowania: 1 godzinaSkładniki700 g
piersi z kurczaka5 ząbków
czosnkułyżeczka
soliłyżka
imbirułyżka
kurkumy3 łyżki
curryłyżeczka
chili4 łyżki
olejusok z połowy
limonki400 g
mleka kokosowegośrednia
cebulaśrednia
marchewkagarść
groszku cukrowegołyżka
masłaPrzepis1
Pierś kurczaka kroimy w paski o grubości około 1 cm.
Sól,
imbir,
kurkumę,
curry,
chili,
olej, sok z połowy
limonki dokładnie mieszamy i dokładnie wcieramy w kawałki
kurczaka. Odstawiamy na 20 minut.2Następnie rozgrzewamy patelnię i podsmażamy
kurczaka około 15 minut, aż nie będzie surowy. Po tym czasie dodajemy do
kurczaka mleczko kokosowe, dokładnie mieszamy i gotujemy około 10 minut do połączenia się składników.3
Marchewkę obieramy i kroimy obieraczką na cienkie plasterki.
Cebulę kroimy w paski.
Groszek myjemy. Na patelni rozgrzewamy
masło i podsmażamy wszystkie warzywa około 10 minut do zrumienienia. Dodajemy je do
kurczaka.4Całość gotujemy jeszcze około 5 minut. Podajemy z
ryżem.