ßßß
Składniki:4 porcje:400 g piersi z kurczaka1 puszka mleka kokosowego (ok. 400g)1 puszka pomidorów w kawałkach1 duża cebula1 łyżka kuminu2 łyżki curry3 ząbki czosnku2 papryczki chilli4-5 cm kawałek imbirusól (ok.1 łyżki)3 łyżki olejunatka lub kolendra do dekoracjiryż do podania , 50 g suchego na osobęPrzygotowanie:Imbir obieramy, najlepiej zeskrobać skórkę łyżeczką.Siekamy drobno chilli ( potrawa z pestkami będzie bardziej ostra) , czosnek i cebulę.Rozgrzewamy olej.Wrzucamy na niego ziarna kuminu. Smażymy 2 minuty, aż zaczną pachnieć.Dodajemy cebulę, chilli, czosnek i imbir. Smażymy aż się zeszklą i zaczną intensywnie pachnieć, 4-5 minut, mieszając, dodajemy curry.Bazę smakową zalewamy pomidorami, puszkę napełniamy wodą wlewamy do pomidorów. Gotujemy 2o minut aż pomidory się rozpadną.Pierś z kurczaka oczyszczamy, myjemy i kroimy w kostkę.Dodajemy do gotującego się sosu. Wlewamy też mleko kokosowe.Gotujemy 15 minut, bez przykrycia.Gdy kurczak będzie miękki wyłączamy palnik.Podajemy z ryżem i zieleniną.Dzięki temu sposobowi przygotowania kurczak pozostanie soczysty – gdybyśmy go podsmażyli mógłby stać się twardy. Curry można zastąpić dodając po łyżce kurkumy i garam masali.Wegetarianie mogą przyrządzić w takim sosie cieciorkę lub inne warzywa.Powiązane notki:Szybki Kurczak w sosie Curry z mlekiem kokosowym i kukurydząPikantna pierś z kurczaka w cieście z curry i sezamuFilet z kurczaka w słodkim sosie chilliSoczysta pierś kurczaka w minutę, z kaszą jaglaną i brukselkąKurczak w sosie kokosowym z kurkumą