Wykonanie
Curry to angielska wersja indyjskiego słowa
kaari, czyli po prostu sos, którym polewa się
ryż lub
macza w nim
chleb. Słowem tym określić można zupełnie odmienne dania, różniące się od siebie praktycznie wszystkimi składnikami, ale mające wspólny mianownik - pachnący
przyprawami sos.
Curry może być przyrządzane tylko z warzyw lub z dodatkami różnych
mies. Są nimi najczęściej
jagnięcina,
drób lub
ryba. Bywa również przyrządzane wyłącznie z
jogurtu,
mąki z
ciecierzycy oraz przypraw.
Curry, w zależności od regionu Indii,
jada się z
ryżem lub różnymi rodzajami
pieczywa, pieczonymi z
mąki pszennej, kukurydzianej czy prosa (naan, czapati, paratha).Potrawa w każdym indyjskim domu robiona jest zapewne w odmienny sposób, ale jest kilka podstawowych czynności, które wszędzie się powtarzają. Przygotowanie potrawy zaczyna się z reguły od zeszklenia bardzo drobno posiekanej
cebuli i dodania do niej
sypkich przypraw. Następnie całość, mieszając, podsmaża się na średnim ogniu. Należy pamiętać, aby sypkie
papryki i
zioła dodawać na końcu, gdyż najszybciej się przypalają.
Curry można przygotować również wykorzystując wcześniej wykonane sproszkowane
mieszanki przypraw lub pasty.Bombay
curry, które Wam prezentuję tradycyjnie robione jest z dodatkiem
jagnięciny i jest to oczywiście wspaniały pomysł, a niezwykłe smaki tej potrawy zachwycą każdego. Niestety u nas
jagnięcina nie jest łatwo dostępna, trochę kosztuje, a poza tym wymaga dłuższej obróbki cieplnej niż
kurczak. Użycie drobiu pozwala za to
mieć wspaniały, aromatyczny obiad w 25 minut. Niby tylko niecałe pół godzinki, ale to aż tyle czasu "tortur", które funduje nam feeria zapachów z patelni :-)Luźna inspiracja przepisem z książki Das grosse Buch der asiatischen KucheSkładniki:1 łyżka ghee (lub innego tłuszczu)1 średnia
cebula, drobno posiekana1 ząbek
czosnku, przeciśnięty przez praskę1 mała
papryczka chili (zielona lub czerwona)1 kopiasta łyżeczka świeżo startego
imbiru1 łyżeczka
kurkumy1 łyżeczka zmielonego
kminu rzymskiego1 łyżeczka ziaren
kolendry roztłuczonych w moździerzu1/2 łyżeczki ziaren
kozieradki roztłuczonych w moździerzu1/2 łyżeczki sproszkowanej
chili500 g
piersi z kurczaka, pokrojonych w spore kawałki1 puszka
pomidorów w kawałkach125 ml
mleka kokosowegołyżka
soku z limonkisólnatka kolendry do przybrania (względnie
natka pietruszki)
ryż jaśminowy lub basmati
Najpierw przygotować wszystkie składniki, to ułatwi gotowanie. Na dużej nieprzywierającej patelni (w dużym rondlu) rozgrzać ghee i dodać
cebulę. Smażyć na średnim ogniu, aż się lekko poddusi i zeszkli. Dodać do
cebuli wszystkie
przyprawy:
czosnek,
papryczkę chili,
imbir,
kurkumę,
kmin,
kolendrę,
kozieradkę i sproszkowane
chili. Dobrze połączyć wszystkie
przyprawy i lekko podgrzać. Zwiększyć ogień, dodać pokrojonego
kurczaka. Na patelni dokładnie obtoczyć
mięso w przyprawach i podsmażyć chwilę z każdej strony, ciągle mieszając, aby
przyprawy się nie przypaliły. Zmniejszyć ogień, lekko posolić, dodać puszkę
pomidorów, przykryć patelnię i dusić
kurczaka przez 10 minut , mieszając co jakiś czas.
Mięso ma być w środku białe, ale bardzo wilgotne. Odkryć patelnię, zwiększyć ogień i dodać
mleko kokosowe. Sos powinien się teraz zredukować przez około 5 minut. Zagęścić odrobiną
mąki ziemniaczanej - jeśli jest taka potrzeba. Przed samym podaniem przyprawić
sokiem z limonki i posypać
natką kolendry. Podawać w towarzystwie dobrego
ryżu.Smacznego :-)Mulligatawny z
kurczakaKurczak balti