ßßß
Curry to angielska wersja indyjskiego słowa kaari, czyli po prostu sos, którym polewa się ryż lub macza w nim chleb. Słowem tym określić można zupełnie odmienne dania, różniące się od siebie praktycznie wszystkimi składnikami, ale mające wspólny mianownik - pachnący przyprawami sos.Curry może być przyrządzane tylko z warzyw lub z dodatkami różnych mies. Są nimi najczęściej jagnięcina, drób lub ryba. Bywa również przyrządzane wyłącznie z jogurtu, mąki z ciecierzycy oraz przypraw.Curry, w zależności od regionu Indii, jada się z ryżem lub różnymi rodzajami pieczywa, pieczonymi z mąki pszennej, kukurydzianej czy prosa (naan, czapati, paratha).Potrawa w każdym indyjskim domu robiona jest zapewne w odmienny sposób, ale jest kilka podstawowych czynności, które wszędzie się powtarzają. Przygotowanie potrawy zaczyna się z reguły od zeszklenia bardzo drobno posiekanej cebuli i dodania do niej sypkich przypraw. Następnie całość, mieszając, podsmaża się na średnim ogniu. Należy pamiętać, aby sypkie papryki i zioła dodawać na końcu, gdyż najszybciej się przypalają. Curry można przygotować również wykorzystując wcześniej wykonane sproszkowane mieszanki przypraw lub pasty.Bombay curry, które Wam prezentuję tradycyjnie robione jest z dodatkiem jagnięciny i jest to oczywiście wspaniały pomysł, a niezwykłe smaki tej potrawy zachwycą każdego. Niestety u nas jagnięcina nie jest łatwo dostępna, trochę kosztuje, a poza tym wymaga dłuższej obróbki cieplnej niż kurczak. Użycie drobiu pozwala za to mieć wspaniały, aromatyczny obiad w 25 minut. Niby tylko niecałe pół godzinki, ale to aż tyle czasu "tortur", które funduje nam feeria zapachów z patelni :-)Luźna inspiracja przepisem z książki Das grosse Buch der asiatischen KucheSkładniki:1 łyżka ghee (lub innego tłuszczu)1 średnia cebula, drobno posiekana1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę1 mała papryczka chili (zielona lub czerwona)1 kopiasta łyżeczka świeżo startego imbiru1 łyżeczka kurkumy1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego1 łyżeczka ziaren kolendry roztłuczonych w moździerzu1/2 łyżeczki ziaren kozieradki roztłuczonych w moździerzu1/2 łyżeczki sproszkowanej chili500 g piersi z kurczaka, pokrojonych w spore kawałki1 puszka pomidorów w kawałkach125 ml mleka kokosowegołyżka soku z limonkisólnatka kolendry do przybrania (względnie natka pietruszki)ryż jaśminowy lub basmati
Najpierw przygotować wszystkie składniki, to ułatwi gotowanie. Na dużej nieprzywierającej patelni (w dużym rondlu) rozgrzać ghee i dodać cebulę. Smażyć na średnim ogniu, aż się lekko poddusi i zeszkli. Dodać do cebuli wszystkie przyprawy: czosnek, papryczkę chili, imbir, kurkumę, kmin, kolendrę, kozieradkę i sproszkowane chili. Dobrze połączyć wszystkie przyprawy i lekko podgrzać. Zwiększyć ogień, dodać pokrojonego kurczaka. Na patelni dokładnie obtoczyć mięso w przyprawach i podsmażyć chwilę z każdej strony, ciągle mieszając, aby przyprawy się nie przypaliły. Zmniejszyć ogień, lekko posolić, dodać puszkę pomidorów, przykryć patelnię i dusić kurczaka przez 10 minut , mieszając co jakiś czas.Mięso ma być w środku białe, ale bardzo wilgotne. Odkryć patelnię, zwiększyć ogień i dodać mleko kokosowe. Sos powinien się teraz zredukować przez około 5 minut. Zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej - jeśli jest taka potrzeba. Przed samym podaniem przyprawić sokiem z limonki i posypać natką kolendry. Podawać w towarzystwie dobrego ryżu.Smacznego :-)Mulligatawny z kurczakaKurczak balti