ßßß Cookit - przepis na Indyjskie curry z kurczaka - Bombay-curry

Indyjskie curry z kurczaka - Bombay-curry

nazwa

Wykonanie

Curry to angielska wersja indyjskiego słowa kaari, czyli po prostu sos, którym polewa się ryż lub macza w nim chleb. Słowem tym określić można zupełnie odmienne dania, różniące się od siebie praktycznie wszystkimi składnikami, ale mające wspólny mianownik - pachnący przyprawami sos.
Curry może być przyrządzane tylko z warzyw lub z dodatkami różnych mies. Są nimi najczęściej jagnięcina, drób lub ryba. Bywa również przyrządzane wyłącznie z jogurtu, mąki z ciecierzycy oraz przypraw.
Curry, w zależności od regionu Indii, jada się z ryżem lub różnymi rodzajami pieczywa, pieczonymi z mąki pszennej, kukurydzianej czy prosa (naan, czapati, paratha).
Potrawa w każdym indyjskim domu robiona jest zapewne w odmienny sposób, ale jest kilka podstawowych czynności, które wszędzie się powtarzają. Przygotowanie potrawy zaczyna się z reguły od zeszklenia bardzo drobno posiekanej cebuli i dodania do niej sypkich przypraw. Następnie całość, mieszając, podsmaża się na średnim ogniu. Należy pamiętać, aby sypkie papryki i zioła dodawać na końcu, gdyż najszybciej się przypalają. Curry można przygotować również wykorzystując wcześniej wykonane sproszkowane mieszanki przypraw lub pasty.
Bombay curry, które Wam prezentuję tradycyjnie robione jest z dodatkiem jagnięciny i jest to oczywiście wspaniały pomysł, a niezwykłe smaki tej potrawy zachwycą każdego. Niestety u nas jagnięcina nie jest łatwo dostępna, trochę kosztuje, a poza tym wymaga dłuższej obróbki cieplnej niż kurczak. Użycie drobiu pozwala za to mieć wspaniały, aromatyczny obiad w 25 minut. Niby tylko niecałe pół godzinki, ale to aż tyle czasu "tortur", które funduje nam feeria zapachów z patelni :-)
Luźna inspiracja przepisem z książki Das grosse Buch der asiatischen Kuche
Składniki:
1 łyżka ghee (lub innego tłuszczu)
1 średnia cebula, drobno posiekana
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1 mała papryczka chili (zielona lub czerwona)
1 kopiasta łyżeczka świeżo startego imbiru
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka ziaren kolendry roztłuczonych w moździerzu
1/2 łyżeczki ziaren kozieradki roztłuczonych w moździerzu
1/2 łyżeczki sproszkowanej chili
500 g piersi z kurczaka, pokrojonych w spore kawałki
1 puszka pomidorów w kawałkach
125 ml mleka kokosowego
łyżka soku z limonki
sól
natka kolendry do przybrania (względnie natka pietruszki)
ryż jaśminowy lub basmati
Najpierw przygotować wszystkie składniki, to ułatwi gotowanie. Na dużej nieprzywierającej patelni (w dużym rondlu) rozgrzać ghee i dodać cebulę. Smażyć na średnim ogniu, aż się lekko poddusi i zeszkli. Dodać do cebuli wszystkie przyprawy: czosnek, papryczkę chili, imbir, kurkumę, kmin, kolendrę, kozieradkę i sproszkowane chili. Dobrze połączyć wszystkie przyprawy i lekko podgrzać. Zwiększyć ogień, dodać pokrojonego kurczaka. Na patelni dokładnie obtoczyć mięso w przyprawach i podsmażyć chwilę z każdej strony, ciągle mieszając, aby przyprawy się nie przypaliły. Zmniejszyć ogień, lekko posolić, dodać puszkę pomidorów, przykryć patelnię i dusić kurczaka przez 10 minut , mieszając co jakiś czas.
Mięso ma być w środku białe, ale bardzo wilgotne. Odkryć patelnię, zwiększyć ogień i dodać mleko kokosowe. Sos powinien się teraz zredukować przez około 5 minut. Zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej - jeśli jest taka potrzeba. Przed samym podaniem przyprawić sokiem z limonki i posypać natką kolendry. Podawać w towarzystwie dobrego ryżu.
Smacznego :-)
Mulligatawny z kurczaka
Kurczak balti
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/07/bombay-curry-indyjskie-curry-z-kurczaka.html