ßßß
Składniki:500 g piersi z kurczaka1 łyżeczka skórki startej z cytryny3 łyżki soku z cytryny2 łyżki oleju1/4 łyżeczki soliświeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)1 duża cebula2 ząbki czosnku1/2 łyżeczki chili w płatkach3 cm kawałek imbiru200 ml mleka kokosowego2 łyżki żółtej pasty curry1 płaska łyżeczka kurkumy1 łyżeczka cukru2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendryDodatkowo:200 g ryżu ryżu (u mnie basmati)
Pierś pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Doprawić solą i pieprzem. Dodać skórkę i sok z cytryny, kurkumę, czosnek przeciśnięty przez prasę, starty imbir, chili oraz łyżkę oleju. Wymieszać i pozostawić na około 15 minut. Na patelni podgrzać łyżkę oleju. Na oleju podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać kurczaka i obsmażyć z obu stron. Dodać pastę curry, mleko kokosowe oraz cukier. Gotować na wolnym ogniu do zredukowania się sosu. Curry podawać gorące z ryżem, posypane natką pietruszki lub kolendry. Smacznego!