Wykonanie
Składniki2 porcjepojedyncza
pierś kurczaka1/2 łyżeczki mielonej
kolendry1 łyżeczka
kurkumy w proszku1/3 łyżeczki
chili w proszku + kawałeczek świeżej2 łyżki
oleju roślinnego (użyłam
kokosowego)3 cm kawałek
imbiru2 ząbki
czosnku1/3
cebuli4 liście
limonki kafir (można pominąć jeśli nie mamy)200 ml
mleka kokosowegomała puszka
fasolki (lub
kukurydzy)1
pomidor1 łyżeczka
musztardy francuskiej (wieloziarnistej)1 i 1/2 łyżeczki pasty tamaryndowej (lub 2 łyżki
soku z limonki)kawałeczek
cukru palmowego (lub 1 łyżeczka trzcinowego)Do podania:ugotowany
ryżświeża
kolendraPrzygotowanie
Pierś kurczaka oczyścić z błonek i kostek, pokroić w kosteczkę. Doprawić
solą,
kolendrą,
kurkumą,
chili w proszku i wymieszać z 1 łyżką
oleju.Zetrzeć na tarce lub zmielić w rozdrabniaczu obrany
imbir,
czosnek i
cebulę. Dodać 1-2 łyżki
wody i wymieszać. Na patelnię wlać drugą łyżkę
oleju, dodać powstałą pastę i chwilę podsmażyć.Dodać
kurczaka i liście
limonki kafir i obsmażać przez około 5 minut mieszając co chwilę. Wlać 1/2 szklanki
wody (możne być
woda z gotującego się
ryżu) i zagotować.Wlać
mleko kokosowe i gotować przez około 10 minut. Dodać
fasolkę z puszki, następnie obrane i pokrojone w kostkę
pomidory i gotować przez około 5 minut.Dodać
musztardę, świeże
chili, pastę tamaryndową lub
sok z limonki oraz
cukier, gotować jeszcze 1-2 minuty, doprawić w razie potrzeby
solą. Podawać z
ryżem i
kolendrą.WskazówkiZamiast
fasolki można użyć
kukurydzy (świeżej lub z puszki). Świeżą
kukurydzę dodajemy zaraz po
kurczaku.
Kukurydzę z puszki wtedy kiedy
fasolę.