ßßß Cookit - przepis na Curry kurczakiem, fasolką i pomidorem

Curry kurczakiem, fasolką i pomidorem

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
pojedyncza pierś kurczaka
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżeczka kurkumy w proszku
1/3 łyżeczki chili w proszku + kawałeczek świeżej
2 łyżki oleju roślinnego (użyłam kokosowego)
3 cm kawałek imbiru
2 ząbki czosnku
1/3 cebuli
4 liście limonki kafir (można pominąć jeśli nie mamy)
200 ml mleka kokosowego
mała puszka fasolki (lub kukurydzy)
1 pomidor
1 łyżeczka musztardy francuskiej (wieloziarnistej)
1 i 1/2 łyżeczki pasty tamaryndowej (lub 2 łyżki soku z limonki)
kawałeczek cukru palmowego (lub 1 łyżeczka trzcinowego)
Do podania:
ugotowany ryż
świeża kolendra
Przygotowanie
Pierś kurczaka oczyścić z błonek i kostek, pokroić w kosteczkę. Doprawić solą, kolendrą, kurkumą, chili w proszku i wymieszać z 1 łyżką oleju.
Zetrzeć na tarce lub zmielić w rozdrabniaczu obrany imbir, czosnek i cebulę. Dodać 1-2 łyżki wody i wymieszać. Na patelnię wlać drugą łyżkę oleju, dodać powstałą pastę i chwilę podsmażyć.
Dodać kurczaka i liście limonki kafir i obsmażać przez około 5 minut mieszając co chwilę. Wlać 1/2 szklanki wody (możne być woda z gotującego się ryżu) i zagotować.
Wlać mleko kokosowe i gotować przez około 10 minut. Dodać fasolkę z puszki, następnie obrane i pokrojone w kostkę pomidory i gotować przez około 5 minut.
Dodać musztardę, świeże chili, pastę tamaryndową lub sok z limonki oraz cukier, gotować jeszcze 1-2 minuty, doprawić w razie potrzeby solą. Podawać z ryżem i kolendrą.
Wskazówki
Zamiast fasolki można użyć kukurydzy (świeżej lub z puszki). Świeżą kukurydzę dodajemy zaraz po kurczaku. Kukurydzę z puszki wtedy kiedy fasolę.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_orientu/curry/curry_kurczak_fasolka/przepis.html