Wykonanie
Mój syn zaczął jeść
mięso- świadomie... Chociaż "jeść" to raczej spore nadużycie. Wcześniej co prawda jadał
mięso zakamuflowane w zupie, ale zjedzenie np. kotleta w ogóle nie wchodziło w grę. W weekend pierwszy raz sam poprosił o kawałek
kurczaka. Nie było fajerwerków, zjadł bo taki akurat miał pomysł, ale mam szczerą nadzieję, że rozpoczęła się inna epoka. Być może nawet nie
będę musiała męczyć się z ukrywaniem
mięsa w zupach, a Piotrek przestanie obsesyjnie go szukać.. I może kiedyś przygotuję dla niego to danie i nie
będę musiała się zastanawiać czy będzie łowił i wyrzucał
mięso..Dzisiejsze
curry jest bardzo wyjątkowe. Aromatyczne, pyszne.. Zamiast
jagnięciny możecie spróbować użyć
kurczaka.
Składniki:300 g
jagnięciny pokrojonej na kawałki1
cebula2 ząbki
czosnkukawałek
imbirułyżeczka ziaren
kolendry1 laska kory cynamonowej1/3 szklanki
wiórków kokosowych1 szklanka
mleka kokosowego (lub nieco więcej)3
pomidory- pozbawione skórki i pokrojone w mniejsze kawałki
sólpieprzchili- wg gustu1
liść laurowypół łyżeczki
kurkumypół łyżeczki
gałki muszkatołowejok 100 g
ryżu na osobę- ugotowanego
olej do smażenia (u mnie
kokosowy)Wykonanie:
Mięso pokrój w kostkę,
cebulę w półplasterki,
czosnek i
imbir drobno posiekaj, rozdrobnij
kolendrę. Na patelnię wlej odrobinę
oleju i dodaj
kolendrę i pokruszony
cynamon. Smaż przez pól minuty i wyłóż ją obok. Na suchej patelni podpraż
wiórki kokosowe i zmiel je w młynku. Do moździerza lub miksera wsyp
sól,
chili,
imbir, pokruszony
liść laurowy,
kurkumę,
czosnek i odrobinę
oleju i zmiksuj aż utworzy się pasta. Rozgrzej patelnię i wrzuć pastę, gdy zacznie odstawać od garnka dodaj zmielone wiórki. i
mięso pokrojone w kostkę. Wymieszaj i dodaj
gałkę muszkatołową,
pomidory,
cebulę,
mleko kokosowe i gotuj wszystko na wolnym ogniu od czasu od czasu mieszając. Na koniec dodaj
przyprawy uprażone na początku-
kolendrę i
cynamon. Pogotować jeszcze chwilę. Podawaj z
ryżem.Smacznego!