ßßß Cookit - przepis na Potrawka z zielonej soczewicy i młodego szczawiu

Potrawka z zielonej soczewicy i młodego szczawiu

nazwa

Wykonanie

Pamiętacie, jak pisałam Wam o skarbach natury skrywających się w moim ogrodzie? Ku mojemu zaskoczeniu, ostatnio odkryłam w nim dużo młodego szczawiu. Nie ukrywam, że do dziś uważałabym go za chwast, gdyby nie moja druga połówka. To ona zainteresowała się jadalnymi chwastami i co jakiś czas przynosi mi do kuchni dary naszego ogrodu, urozmaicając tym naszą codzienną kuchnię. Zaskakuje mnie tym wiedzą i spostrzegawczością. Ostatnio więc otrzymałam miseczkę szczawiu. Długo się zastanawiałam, co z niego przygotować. W końcu, bez przekonania padło na soczewicę. Ku mojemu zaskoczeniu, smaki niezwykle pięknie połączyły się i w rezultacie wyszło pyszne danie, które z całego serca polecam.
wegańska bezglutenowa
(3 porcje)
- 1 duża pokrojona w kostkę cebula
- 2 poszatkowane ząbki czosnku
- 1 duży pomidor malinowy
- 1 puszka pomidorów - 400 g
- 1 czubata łyżeczka mielonego kuminy
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżka sosu sojowego Tamari
- szczypta gałki muszkatołowej
- 3/4 szklanki zielonej soczewicy - namoczonej przez noc
- 2 garście świeżego młodego szczawiu
- 250 g tofu - ekologicznego z dodatkiem pomidorów i bazylii, pokrojonego w kostkę i zamarynowanego ok. 30 min w 2 łyżkach sosu sojowego Tamari
- sól, pieprz
- olej ryżowy (lub inny olej roślinny)
- do przybrania: kilka listków młodego szczawiu
W wysokim garnku na oleju ryżowym podsmażam cebulę. Gdy ta się zeszkli, dodaję posiekane drobno ząbki czosnku. Kiedy i one się usmażą, wrzucam pokrojony w kostkę pomidor i dokładnie mieszam. Chwilę smażę.
Dodaję przyprawy, sos sojowy, soczewicę i pomidory z puszki. Przykrywam i duszę na małym ogniu ok. 20-25 min.
Ok. 5 min przed końcem duszenia dodaję umyty, osuszony młody szczaw.
W międzyczasie patelni rozgrzewam olej i wrzucam na nie tofu. Podsmażam je na rumiano.
Soczewicę próbuję i w razie potrzeby doprawiam. Gotową nakładam na talerze. Na samej górze układam usmażone tofu i listki młodego szczawiu.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/06/potrawka-z-zielonej-soczewicy-i-modego.html