ßßß Cookit - przepis na Potrawka z soczewicy i cieciorki

Potrawka z soczewicy i cieciorki

nazwa

Wykonanie

Są takie dni, kiedy nie mam czasu gotować. Kiedy po męczącym dniu poza domem, marze o przepysznych zapachach witających mnie już u drzwi. Na szczęście jest druga połówka, która wie, jak sprawić mi przyjemność i przejmuję ster w kuchni. Nie mam obaw odnośnie tego, co z tego wyjdzie, bo on gotuje równie dobrze, czasem lepiej niż ja, a co najistotniejsze, sprawia mu to wielką przyjemność. Wita mnie uśmiechnięty w drzwiach, dumny z tego, co przyrządził. Patrząc na niego wiem, że wracam do domu, mojego azylu, w którym chowam się przed wszelkimi problemami.
Dzisiaj wynik jego eksperymentów kulinarnych. Powiem tylko, że gdy wróciłam, cały dom pachniał cudownie, a samo danie smakowało jeszcze lepiej :)
wegańska bezglutenowa
(3-4 porcje)
- 1/4 szklanki cieciorki
- 3 nieduże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżeczka mielonego kuminy
- 2 puszki pomidorów bez skórek w sosie pomidorowym
- 2 marchewki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 płaska łyżka wędzonej papryki (jeśli nie mamy, użyjmy słodkiej)
- 3/4 szklanki zielonej soczewicy
- sól, pieprz
- olej ryżowy (lub inny olej roślinny)
- do podania: świeża kolendra lub pietruszka
Cieciorkę moczę przez min. 12 h. Następnie płuczę i gotuję ok. 1 h w osolonej wodzie.
W wysokim garnku na oleju ryżowym podsmażam cebule pokrojone w ćwiartki. Gdy cebula się zeszkli dodaję posiekane drobno ząbki czosnku oraz kumin. Całość zalewam pomidorami i dodaję pokrojone w drobną kostkę marchewki, kurkumę, wędzoną paprykę, zieloną soczewicę, ugotowaną wcześniej cieciorkę, sól i pieprz. Całość duszę pod przykryciem 40-60 min. Gotowe podaję z posiekaną kolendrą lub pietruszką.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/09/potrawka-z-soczewicy-i-cieciorki.html