Wykonanie
Znalezienie jedynego słusznego przepisu na
sos holenderski graniczy z cudem. Są rozbieżności dotyczące proporcji
masła i
żółtek, stosuje się
sok z cytryny,
wytrawne białe wino oraz ich mieszankę z
bulionem. Zainspirowałam się przepisem z książki „Domowa kuchnia francuska” Macieja Erwina Halbańskiego (w dziele tym – z 1976 roku – autor twierdzi, że jego receptura z wykorzystaniem
wina jest przepisem na prawdziwy
sos holenderski). Problematyczna jest również kwestia samego
masła – ma być osełkowe czy może klarowane? Lubiany przeze mnie Gordon
Ramsay opowiada się po stronie klarowanego, a ja akurat mam jego nieprzebrane ilości, bo moja Mama zajmuje się chałupniczym wytwarzaniem tego specyfiku. Przedstawiam Wam zatem moją wersję tego sosu i zapowiadam, że w przyszłości
będę testowała inne przepisy, by wybrać moim zdaniem najlepszy.
Składniki :120 g
masła klarowanego3
żółtka*100 ml białego
wytrawnego winaprzyprawy:
sól,
biały pieprzZagotuj
wino z dodatkiem
soli i
białego pieprzu (po około 1/4 łyżeczki). Zdejmij z kuchenki. W osobnym garnuszku rozpuść
masło. Odstaw do ostudzenia.
Sos holenderski robi się na parze, przygotuj zatem większy garnek – na niego nałożysz mniejszy, w którym będzie się odbywał cały proceder. Jego dno nie może dotykać powierzchni gotującej się
wody!Kiedy
woda zacznie wrzeć, wlej do mniejszego rondelka przyprawione
wino i
żółtka, po czym zacznij energicznie ubijać – ja zrobiłam to za pomocą blendera (na najniższych obrotach).
Żółtka powinny się połączyć z
winem w jednolitą całość, zacząć gęstnieć i zamieniać się w puch (nie dopuść do zagotowania się!**).Gdy uzyskasz właściwą konsystencję, zdejmij z kuchenki oba naczynia i stopniowo dolewaj
masło, nie przerywając mieszania. Finalny produkt będzie miał konsystencję
majonezu.Podawaj na ciepło do
szparagów,
kalafiora, ryb,
jajek w koszulce itd.*sparz wcześniej
jajka**Halbański wspomina, że całość ma
mieć temp. około 60 stopni CelsjuszaRelated Posts
Zielone szparagi po parysku (z sosem allemande)Babka na
winie musującymBabka ziemniaczana z
białą kiełbasąPiersi z kurczaka z risottem wg Julii
ChildSos sabayon (szodon) z
truskawkami lub
pomidorkami koktajlowymi