Wykonanie
Długo zastanawiałam się, jakie danie przygotować dla moich gości:
kaczka, czy
gęś, a może faszerowane małe
kurczaki... Najpierw szukałam odpowiedniego przepisu w starych gazetach, obejrzałam kilka filmików na youtube i już miałam pomysł, niestety wszystkie
kaczki, które widziałam dzień wcześniej w sklepie - zniknęły! Jesteśmy społeczeństwem, dla którego zakup
kaczki, to chyba normalny zakup. Po kilku kursach po większych sklepach udało się :)Dobrze bawiłam się ogladając filmik z udziałem "Kocham gotować" - "
Kaczka w pomarańczach"- polecam bardzo, jak z poczuciem humoru mozna mówić o
kaczce. Z tego filmu pożyczyłam sobie przepis na marynatę.Składniki:
kaczka wypatroszona, umyta, wysuszona (waga mojej
kaczki - 1,5kg)2 gwiazdki
anyżu - do marynaty3 ząbki
czosnku - do marynaty
sól,
pieprz ziarnisty - do marynatyłyżeczka
imbiru - do marynatystarta skórka z
pomarańczy- do marynatyłyżeczka świeżego lub suszonego
rozmarynu - do marynatyszczypta
cynamonu - do marynatysok z
pomarańczy - do marynaty
masłoSposób przygotowania:łączymy wszystkie składniki marynaty: suche składniki miażdżymy w moździerzu, dodajemy soknacieramy
kaczkę marynatą ( wenątrz i na zewnątrz), zostawiamy na 24 godzinydo nagrzanego piekarnika ( 180 stopni) wkładam
kaczkę w rękawie piekarniczym i w naczyniu żarodopornym na 1 godzinę i 30 minut - dzieki temu będzie
mięso soczystewyjmuję
kaczkę, rozcinam górną część rękawa,
daję kilka kawałków
masła na
kaczkę i wkładam ponownie
kaczkę do piekarnika , aby przypiekła się, na około 15 minut, ale w temperaturze 200 stopni.
Kaczkę można podać z ciepłą
żurawiną lub sosem
pomarańczowym.Podzielenie
kaczki, to chyba męska sprawa, poprosiłam kolegę o pomoc w tej ważnej i uroczystej chwili :)Smacznego:)