ßßß Cookit - przepis na Kaczka / Duck - my first time

Kaczka / Duck - my first time

nazwa

Wykonanie

Długo zastanawiałam się, jakie danie przygotować dla moich gości: kaczka, czy gęś, a może faszerowane małe kurczaki... Najpierw szukałam odpowiedniego przepisu w starych gazetach, obejrzałam kilka filmików na youtube i już miałam pomysł, niestety wszystkie kaczki, które widziałam dzień wcześniej w sklepie - zniknęły! Jesteśmy społeczeństwem, dla którego zakup kaczki, to chyba normalny zakup. Po kilku kursach po większych sklepach udało się :)
Dobrze bawiłam się ogladając filmik z udziałem "Kocham gotować" - "Kaczka w pomarańczach"- polecam bardzo, jak z poczuciem humoru mozna mówić o kaczce. Z tego filmu pożyczyłam sobie przepis na marynatę.
Składniki:
kaczka wypatroszona, umyta, wysuszona (waga mojej kaczki - 1,5kg)
2 gwiazdki anyżu - do marynaty
3 ząbki czosnku - do marynaty
sól, pieprz ziarnisty - do marynaty
łyżeczka imbiru - do marynaty
starta skórka z pomarańczy- do marynaty
łyżeczka świeżego lub suszonego rozmarynu - do marynaty
szczypta cynamonu - do marynaty
sok z pomarańczy - do marynaty
masło
Sposób przygotowania:
łączymy wszystkie składniki marynaty: suche składniki miażdżymy w moździerzu, dodajemy sok
nacieramy kaczkę marynatą ( wenątrz i na zewnątrz), zostawiamy na 24 godziny
do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni) wkładam kaczkę w rękawie piekarniczym i w naczyniu żarodopornym na 1 godzinę i 30 minut - dzieki temu będzie mięso soczyste
wyjmuję kaczkę, rozcinam górną część rękawa, daję kilka kawałków masła na kaczkę i wkładam ponownie kaczkę do piekarnika , aby przypiekła się, na około 15 minut, ale w temperaturze 200 stopni.
Kaczkę można podać z ciepłą żurawiną lub sosem pomarańczowym.
Podzielenie kaczki, to chyba męska sprawa, poprosiłam kolegę o pomoc w tej ważnej i uroczystej chwili :)
Smacznego:)
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2012/12/kaczka-duck-my-first-time.html