ßßß
Składniki:podwójna pierś gęsi owsianej (można użyć również całej gęsi)3 czerwone pomarańcze1 cebula5 ząbków czosnkutymianek, rozmarynduża laska cynamonusól, pieprz500 g gęsiego tłuszczuWykonanie:Jeśli używamy całej gęsi, należy ją rozebrać na części, jeśli jedynie piersi, możemy pozostawić ją w całości. Mięso nacieramy solą i pieprzem i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.Obkładamy je pomarańczami i cebulą pokrojoną w cząstki, posypujemy posiekanym czosnkiem i ziołami, dodajemy pokruszoną laskę cynamonu.Całość zalewamy roztopionym gęsim tłuszczem. Tak przygotowaną gęś wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 130 stopni i pieczemy ok. 3 godziny. Rumieniące się kawałki co jakiś czas odwracamy.
Upieczoną gęś możemy podać jako danie obiadowe z ulubionymi dodatkami, u nas parowane brokuły i ziemniaczki lub wykorzystać jako dodatek mięsny do sałatki lub kanapek, rwąc mięso jak na pulled pork.Smacznego!