Wykonanie
Kaczka nie jest u nas stałym gościem na
stole, ale w ostatnią niedzielę zaszalałem i była
kaczka w
trzech postaciach. Wykonanie nie jest czasochłonne, a w smaku jest bardzo dobra i delikatna.Przepis jest wzięty z okrasa łamie przepisy i został lekko zmodyfikowanySkładniki: - 2 piersi
kaczki- 1
pomarańcza- 1
cebula- 4 ząbki
czosnku- 2 twarde, soczyste
jabłka( u mnie odmiana jonatan)- 100g
masła- 4 źdźbła trawy żubrowej ( można łatwo i tanio kupić na allegro)-
sól,
pieprz,Sposób przygotowania:1.
Jabłka kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na ósemki. Nie obieramy ze skórki!2. Pierś z
kaczki nacinamy od strony skóry w krateczkę do głębokości
mięsa. Od strony
mięsa doprawiamy
solą,
pieprzem i startą skórką
pomarańczy. Układamy na zimnej patelni, skórą do dołu. Podgrzewamy. Czekamy aż tłuszcz od strony skóry ładnie się wytopi, dorzucamy rozgnieciony
czosnek. Przekładamy na chwilę na drugą stronę i lekko podsmażamy. Podsmażone piersi
kaczki wkładamy do żaroodpornego naczynia i wkładamy do pieca nagrzanego do 180°C na 6 – 8 minut(w zależności od grubości piersi).3. Na patelni po
kaczce układamy pokrojone w ósemki
jabłka, dokładamy pokrojoną w piórka
cebulę, dodajemy trochę
masła bądź
oleju i smażymy. Jeśli
jabłka są dość kwaśne, można dodać łyżeczkę
miodu. Wyjmujemy podsmażone
jabłka, zostawiając
cebulę. Do
cebuli dorzucamy źdźbła trawy żubrowej i sok wyciśnięty z
pomarańczy. Dokładamy kawałki
masła i delikatnie podgrzewamy, poruszając patelnią. Kiedy sos zgęstnieje, dorzucamy
jabłka.4. Upieczone piersi
kaczki kroimy na plastry, układamy na półmisku, polewając sosem i obkładając podsmażonymi
jabłkami.