ßßß Cookit - przepis na 146. Pierś z kaczki ze smażonymi jabłkami i trawą żubrową

146. Pierś z kaczki ze smażonymi jabłkami i trawą żubrową

nazwa

Wykonanie

Kaczka nie jest u nas stałym gościem na stole, ale w ostatnią niedzielę zaszalałem i była kaczka w trzech postaciach. Wykonanie nie jest czasochłonne, a w smaku jest bardzo dobra i delikatna.
Przepis jest wzięty z okrasa łamie przepisy i został lekko zmodyfikowany
Składniki: - 2 piersi kaczki
- 1 pomarańcza
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 twarde, soczyste jabłka( u mnie odmiana jonatan)
- 100g masła
- 4 źdźbła trawy żubrowej ( można łatwo i tanio kupić na allegro)
- sól, pieprz,
Sposób przygotowania:
1. Jabłka kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na ósemki. Nie obieramy ze skórki!
2. Pierś z kaczki nacinamy od strony skóry w krateczkę do głębokości mięsa. Od strony mięsa doprawiamy solą, pieprzem i startą skórką pomarańczy. Układamy na zimnej patelni, skórą do dołu. Podgrzewamy. Czekamy aż tłuszcz od strony skóry ładnie się wytopi, dorzucamy rozgnieciony czosnek. Przekładamy na chwilę na drugą stronę i lekko podsmażamy. Podsmażone piersi kaczki wkładamy do żaroodpornego naczynia i wkładamy do pieca nagrzanego do 180°C na 6 – 8 minut(w zależności od grubości piersi).
3. Na patelni po kaczce układamy pokrojone w ósemki jabłka, dokładamy pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy trochę masła bądź oleju i smażymy. Jeśli jabłka są dość kwaśne, można dodać łyżeczkę miodu. Wyjmujemy podsmażone jabłka, zostawiając cebulę. Do cebuli dorzucamy źdźbła trawy żubrowej i sok wyciśnięty z pomarańczy. Dokładamy kawałki masła i delikatnie podgrzewamy, poruszając patelnią. Kiedy sos zgęstnieje, dorzucamy jabłka.
4. Upieczone piersi kaczki kroimy na plastry, układamy na półmisku, polewając sosem i obkładając podsmażonymi jabłkami.
Źródło:http://smaczniegotowane.blogspot.com/2014/02/146-piers-z-kaczki-ze-smazonymi-jabkami.html