Wykonanie
Pin It
Dzisiaj moja propozycja dotyczy świątecznego obiadu. Często oglądam programy z Karolem Okrasą. Tym razem bardzo spodobał mi się przepis na kacze piersi z
jabłkami w
soku pomarańczowym, przedstawiony w kolejnym odcinku "Okrasa łamie przepisy" pod tytułem "Polskie
jabłko". Kupiłam więc piersi i wzięłam się do roboty. Przygotowanie tego dania nie trwa długo, a jest efektowne i smaczne. Ważne jest to, aby piersi nie przegotować, bo będzie wtedy twarda. Może przygotujecie taką pyszną
kaczkę na nadchodzące Święto
Trzech Króli ?
Czas przygotowania: 30 minutSkładniki:2 piersi z
kaczki ze skórą2
jabłka1
cebula1
pomarańcza2 ząbki
czosnkusólpieprz100 g
masłaolej do smażenia
Wykonanie:
Jabłka dokładnie myjemy, kroimy w ósemki i wydrążamy gniazdka nasienne.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Pomarańczę dokładnie myjemy i ścieramy z niej skórkę, a następnie wyciskamy sok.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Piersi od strony tłuszczu nacinamy w kratkę. Od strony
mięsa pierś solimy,
pieprzymy i nacieramy startą skórką.
Mięso układamy na zimnej patelni skórką do dołu. Smażymy, aż tłuszcz ładnie się wytopi. Na patelnię wrzucamy zgniecione ząbki
czosnku, a
mięso przekładamy na drugą stronę, aby lekko się zezłociło. Powinno to trwać dosłownie chwilę. Piersi przekładamy do żaroodpornego naczynia i wkładamy do piekarnika na 8 minut.W międzyczasie na patelnię na której smażyło się
mięso wrzucamy
jabłka i
cebulę. Jeśli jest taka potrzeba dodajemy trochę
masła. Smażymy, aż
jabłka się lekko przyrumienią.
Jabłka zdejmujemy z patelni, wlewamy na nią sok z
pomarańczy i dodajemy kawałki
masła. Poruszamy patelnią podgrzewając wszystko na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Wtedy wkładamy do niego przesmażone
jabłka, mieszamy.Upieczone piersi kroimy w plastry, układamy na talerzu, okładamy
jabłkami i
cebulą, polewamy sosem.