ßßß
Źródło: Karol okrasa łamie przepisy + moje zmianySkładniki:1 pomarańcza1 cebula2 ząbki czosnku2 twarde. soczyste jabłkamajeranek100 g masłasól, pieprz, olej do smażeniaJabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ósemki. Piersi z kaczki naciąć od strony skóry w krateczkę do głębokości mięsa. Od strony mięsa doprawić solą, pieprzem i tartą skórką pomarańczy. Ułożyć na zimnej patelni, skórą do dołu. Podgrzać. Kiedy tłuszcz się ładnie wytopi, dorzucić rozgnieciony czosnek i majeranek. Przełożyć na drugą stronę i podsmażyć (smażyłam około 15 minut). Podsmażone piersi kaczki włożyć do żaroodpornego naczynia i włożyć do pieca nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. (Według przepisu 6-8 minut ale wtedy mięso jest jeszcze krwiste). Na patelni po kaczce włożyć pokrojone jabłka, pokrojoną cebulę, masło i smażyć chwilę. Jeśli jabłka są kwaśne można dodać łyżkę miodu. Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy. Smażyć, aż sos zgęstnieje ale jabłka nie mogą się rozpaść. Przyprawić solą i pieprzem. Upieczone piersi kaczki kroimy na plastry, polewając sosem i obkładamy podsmażonymi jabłkami.Smacznego:)