Wykonanie
O ile fanem
wątróbki nie jestem, tak wersja z tego przepisu bardzo przypadła mi do gustu. Smak
jabłek przygasza posmak
wątróbki, który zawsze mi przeszkadzał. Bardzo miła odmiana.Składniki-0,5 kg
wątróbki (ja używam drobiowej)-2 kwaśne
jabłka-2
cebule-ok. 3 łyżki
mąki-2 łyżki
masła-
majeranek-
sól,
pieprz-
olejPrzygotowanie
Wątróbkę oczyścić, umyć. W przypadku wieprzowej zalać ją
mlekiem i pozostawić na ok 2 godziny. Przy drobiowej nie jest to konieczne. Osuszyć, pokroić na małe kawałki. Obtoczyć w
mące.
Olej rozgrzać na patelni, podsmażyć kawałki
wątróbki ze wszystkich stron. Osączyć i posypać
majerankiem.
Jabłka umyć, obrać, oczyścić, pokroić na półplasterki. Łyżkę
masła stopić na patelni, podsmażyć
jabłka.
Cebulę obrać, pokroić na plasterki, zeszklić na tłuszczu po smażeniu
jabłek.Naczynie żaroodporne wysmarować pozostałym
masłem.
Rzędami ułożyć
wątróbkę,
cebulę i
jabłka. Piec 30 minut w temp. ok. 175 st. Przed podaniem oprószyć
solą i
pieprzem (chociaż dla mnie jest idealna bez przyprawiania :-)), opcjonalnie posypać posiekanym
szczypiorkiem.Źródło: Chwila dla Ciebie
Smacznego :-)