ßßß Cookit - przepis na Wątróbka pieczona z jabłkami i cebulą

Wątróbka pieczona z jabłkami i cebulą

nazwa

Wykonanie

O ile fanem wątróbki nie jestem, tak wersja z tego przepisu bardzo przypadła mi do gustu. Smak jabłek przygasza posmak wątróbki, który zawsze mi przeszkadzał. Bardzo miła odmiana.
Składniki
-0,5 kg wątróbki (ja używam drobiowej)
-2 kwaśne jabłka
-2 cebule
-ok. 3 łyżki mąki
-2 łyżki masła
-majeranek
-sól, pieprz
-olej
Przygotowanie
Wątróbkę oczyścić, umyć. W przypadku wieprzowej zalać ją mlekiem i pozostawić na ok 2 godziny. Przy drobiowej nie jest to konieczne. Osuszyć, pokroić na małe kawałki. Obtoczyć w mące. Olej rozgrzać na patelni, podsmażyć kawałki wątróbki ze wszystkich stron. Osączyć i posypać majerankiem.
Jabłka umyć, obrać, oczyścić, pokroić na półplasterki. Łyżkę masła stopić na patelni, podsmażyć jabłka. Cebulę obrać, pokroić na plasterki, zeszklić na tłuszczu po smażeniu jabłek.
Naczynie żaroodporne wysmarować pozostałym masłem. Rzędami ułożyć wątróbkę, cebulę i jabłka. Piec 30 minut w temp. ok. 175 st. Przed podaniem oprószyć solą i pieprzem (chociaż dla mnie jest idealna bez przyprawiania :-)), opcjonalnie posypać posiekanym szczypiorkiem.
Źródło: Chwila dla Ciebie
Smacznego :-)
Źródło:http://zielonakuchnia.blogspot.com/2012/12/watroka-pieczona-z-jabkami-i-cebula.html