Wykonanie
PDF
Wątróbka wieprzowa przez jednych jest ubóstwiana, inni wręcz jej nienawidzą. Jest bardzo smaczna, ale także ciężko ją przygotować tak by nie była zbyt gumowa i twarda. Oto recepta na wszelkie zło, przepis idealny.Składniki:kilogram świeżej
wątróbki3 - 4 średnie
cebulesólpieprzmajeranekmąkaolej do smażeniaPrzygotowanie:1. Wybieramy świeżą
wątróbkę, musi
mieć ładny czerwono - brązowy kolor. Nie może być ciemna a tym bardziej sucha!2. Myjemy ją dokładnie, wykrawamy żyły i kroimy na plastry.3. Delikatnie osuszamy, oprószamy
solą i
pieprzem. Niektórzy twierdzą, że powinno się ją solić już na talerzu by nie była twarda, ale tak samo
mówi się o stekach, jak dobrze wiadomo może je solić i przed przygotowaniem, byle umiejętnie :)4. Obtaczamy w
mące i smażymy na średnio rozgrzanym
oleju po 3 - 4 minutki z każdej strony, musi się ładnie zrumienić.5.
Cebulę kroimy w pół talarki. Wrzucamy na gorący
olej i smażymy na złoto. Następnie podlewamy ok. szklanki
wody i wrzucamy w nią usmażoną
wątróbkę. Delikatnie solimy,
pieprzymy i dodajemy dużą szczyptę
majeranku. Przykrywamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 8 - 10 minut.6. Po tym czasie
wątróbka jest idealnie miękka. Podajemy ją natychmiast gorącą razem z
ziemniakami.Smacznego!!!PDF