ßßß Cookit - przepis na Duszona wątróbka wieprzowa

Duszona wątróbka wieprzowa

nazwa

Wykonanie

PDF
Wątróbka wieprzowa przez jednych jest ubóstwiana, inni wręcz jej nienawidzą. Jest bardzo smaczna, ale także ciężko ją przygotować tak by nie była zbyt gumowa i twarda. Oto recepta na wszelkie zło, przepis idealny.
Składniki:
kilogram świeżej wątróbki
3 - 4 średnie cebule
sól
pieprz
majeranek
mąka
olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Wybieramy świeżą wątróbkę, musi mieć ładny czerwono - brązowy kolor. Nie może być ciemna a tym bardziej sucha!
2. Myjemy ją dokładnie, wykrawamy żyły i kroimy na plastry.
3. Delikatnie osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Niektórzy twierdzą, że powinno się ją solić już na talerzu by nie była twarda, ale tak samo mówi się o stekach, jak dobrze wiadomo może je solić i przed przygotowaniem, byle umiejętnie :)
4. Obtaczamy w mące i smażymy na średnio rozgrzanym oleju po 3 - 4 minutki z każdej strony, musi się ładnie zrumienić.
5. Cebulę kroimy w pół talarki. Wrzucamy na gorący olej i smażymy na złoto. Następnie podlewamy ok. szklanki wody i wrzucamy w nią usmażoną wątróbkę. Delikatnie solimy, pieprzymy i dodajemy dużą szczyptę majeranku. Przykrywamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 8 - 10 minut.
6. Po tym czasie wątróbka jest idealnie miękka. Podajemy ją natychmiast gorącą razem z ziemniakami.
Smacznego!!!
PDF
Źródło:http://alternativekitchen.blogspot.com/2013/12/duszona-watrobka-wieprzowa.html