Wykonanie
            Lubię pracować z warzywami :) Odpowiednio potraktowane, trochę pogłaskane, z niewieloma dodatkami odwdzięczają się i przepysznie smakują. Dziś moja wariacja na temat dania z dzieciństwa, czyli duszonej 
cebuli. Tamta była najprostsza z możliwych, wolno duszona na 
smalcu, doprawiona 
solą i 
pieprzem. Dziś u mnie 
cebula duszona w 
soku pomarańczowym, z 
jabłkami i 
majerankiem. Taki 
cebulowy chutney to super dodatek do kawałka grillowanego 
mięsa.


Składniki :3-4 
cebule1 
pomarańcza1 
jabłko1/2 łyżeczki 
majerankusól, 
pieprz1 ząbek 
czosnku1 łyżka 
olejuPrzygotowanie :Obrane 
cebule kroję na pół i w grube półtalarki. Smażę ze szczyptą 
soli ok. 3-4 minut, aż się zeszkli, dolewam sok świeżo wyciśnięty z 
pomarańczy oraz posiekany w plasterki 
czosnek i duszę pod przykryciem kilka minut. 
Jabłko obieram, dzielę na ćwiartki , kroję w plasterki i dodaję do 
cebuli, dosypuję 
majeranek, doprawiam 
solą i 
pieprzem, duszę jeszcze wszystko razem kilka minut. Podaję gorące jako dodatek do 
mięsa.Przepis autorski.

