Wykonanie
Tak przygotowana pierś gęsia jest bardzo miękka i soczysta. Jedliśmy ją głównie na zimno, z takim zamiarem piekłam, ale zaraz po upieczeniu też była bardzo smaczna. na ciepło można ją podać np z kopytkami,
ryżem lub opieczonymi
ziemniakami. Polecam!
składnikiząbki
czosnku,
majeranekigiełki z paru gałązek
rozmarynusól,
pieprzjabłko1/2
pomarańczyPrzygotowaniePiersi umyć, osuszyć, usunąć kość o ile jest, ale tak aby nie ponacinać skóry. Usunąć nadmiar tłuszczu (nie wyrzucać - wytopić) Skórę ostrożnie ponacinać w kratkę. Posolić opieprzyć, natrzeć
majerankiem,
rozmarynem z obu stron przykryć i włożyć na noc do lodówki.W dniu pieczenia doprowadzić do temperatury pokojowej. Rozłożyć piersi skórą do dołu, na jednej połowie ułożyć wzdłuż ząbki
czosnku, jeden za drugim, przykryć drugą piersią, związać sznurkiem formując zgrabny wałek. Tak przygotowaną pierś obsmażyć wolno na rozgrzanej patelni aby wytopić jak najwięcej tłuszczu. Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
Jabłko pokroić na ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych,
pomarańczę obrać podzielić na mniejsze kawałki. Jeden koniec rękawa do pieczenia zawiązać. Włożyć do środka
owoce, na nich ułożyć pierś. Rękaw zawiązać, zrobić kilka małych otworów, wstawić do piekarnika, najlepiej na głębokiej blaszce. Piec ok 70 minut. Po tym czasie
mięso wyjąć, odstawić na 10 minut. W tym czasie odcedzić
owoce, zmiksować, ewentualnie przetrzeć przez sito. Dodać tyle płynu z pieczenia aby uzyskać sos o odpowiedniej konsystencji. Doprawić
solą Piersi podawać ciepłe, pokrojone w plastry i polane sosem, lub zimne, jako
wędlinę. Wtedy sos podajemy w osobnym naczyniu. Smacznego!