ßßß
Napój alkoholowy destylowany z wina owocowego, w szczególności gronowego. „Brandy” to słowo pochodzące z języka angielskiego, w języku niderlandzkim, gdzie „brandewijn” oznacza „palone wino”. W języku polskim mówimy najczęściej „winiak” bądź „wypalanka”.
Brandy powstała wraz z odkryciem procesu destylacji, która znana była już starożytnym ludom Grecji, Rzymu, Chin, a nawet Babilonii. Pierwotnie służyła ona jednak konserwacji alkoholu, co ułatwiało jego transport. W Europie brandy pojawiła się dzięki Maurom, którzy okupowali tereny Hiszpanii w VIII – XIX wieku. Smak i właściwości brandy zmieniały się wraz z udoskonalaniem metod destylacji poprzez powstawanie rozmaitych aparatur.
Brandy powinno podawać się w koniakówkach lub kieliszkach w kształcie tulipana, najlepiej po obiedzie i w temperaturze pokojowej. Można sporządzać z niej drinki lub bez dodatków. Świetnie smakuje schłodzona z dodatkiem lodu.
Tłuszcze0 g
Węglowodany0 g
Białko0 g