Składniki4 porcje, po 343 kcal1 polędwiczka wieprzowa (450 g)grubo zmielony pieprz1 łyżeczka suszonego oregano2 łyżki oliwy1/2 łyżki masła300 g pieczarek2 łyżki brandy lub whisky3 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)1 łyżeczka musztardy miodowej (lub Dijon + 1/2 łyżeczki miodu)125 ml śmietanki kremówki 30%1 łyżka sosu sojowego1 łyżka posiekanej natki pietruszkiPrzygotowaniePolędwiczkę pokroić na 1,5 cm plasterki, posypać świeżo zmielonym pieprzem i oregano, odłożyć.Pieczarki pokroić na ćwiartki i podsmażyć na dużej patelni na łyżce oliwy przez ok. 8 minut co chwilę mieszając. Gdy będą już zrumienione i odparowane dodać masło i obsmażać jeszcze przez ok. 2 minuty na złoty kolor. Zdjąć z patelni i odłożyć na talerz.Na tę samą patelnię wlać dodatkową łyżkę oliwy i rozprowadzić ją po całej powierzchni. Włożyć mięso i smażyć po około 2 minuty z każdej strony, w międzyczasie doprawiając solą.Wlać brandy i odparować. Dodać obydwie musztardy, natkę pietruszki i wymieszać. Włożyć pieczarki oraz śmietankę kremówkę wymieszaną z sosem sojowym i zagotować. Pogotować chwilę aż sos trochę zgęstnieje. Jeśli zgęstnieje, można dodawać więcej wody.Propozycja podaniaziemniaki gratin / puree ziemniaczane / makaronsurówka z kapusty pekińskiej np. z tego przepisu lub sałata ze śmietaną