Wykonanie
Składniki4 porcje, po 390 kcal1
polędwica wieprzowa ok. 450 g1/4 szklanki białego
wytrawnego wina lub
brandy,
whiskey*1/2 słoika
suszonych pomidorów1 szklanka
wodyok. 2 - 3 łyżek
sosu sojowego1/3 łyżeczki
pieprzu cayenne lub
ostrej papryki150 ml
śmietanki kremówki 30%1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejnatka pietruszkiPrzygotowanie
Polędwicę opłukać i osuszyć, odciąć białą błonę na
boku.
Mięso pokroić ukośnie na 1 cm plasterki.
Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do małego garnka, wlać
alkohol i zagotować. Po minucie gotowania odstawić z ognia.Rozgrzać dużą patelnię z pokrywą lub rondel z grubym dnem. Wlać 2 łyżki
oleju z
suszonych pomidorów. Gdy
olej będzie już gorący układać plasterki
mięsa i smażyć przez ok. 2 - 3 minuty na złoty kolor. W międzyczasie doprawić
solą morską (niezbyt dużo, bo
sos sojowy jest słony) oraz
pieprzem. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.Wlać gorącą
wodę i
sos sojowy, dodać
pieprz cayenne. Przykryć i zagotować. Gotować pod przykryciem przez ok. 25 minut, do miękkości
mięsa, w międzyczasie 1 - 2
razy mięso przewrócić.Zdjąć pokrywę, dodać
suszone pomidory wraz z płynem z gotowania i wymieszać. Dodać
śmietankę, wymieszać potrząsając patelnią i gotować jeszcze przez ok. 5 minut. Na koniec posypać przez sitko
mąką ziemniaczaną, wymieszać i zagotować. Odstawić z ognia i posypać posiekaną
natką pietruszki.Propozycja podania
makaron /ryż/
ziemniaki /
pieczywosurówka /
sałata z gęstą
śmietaną i
szczypiorkiemWskazówki* można pominąć i użyć
wody w wersji bezalkoholowej