ßßß Cookit - przepis na Burgery amarantusowe z indyka

Burgery amarantusowe z indyka

nazwa

Wykonanie

Składniki
6 sztuk
500 g mielonego mięsa indyka (użyłam filetów)
4 łyżki zimnej wody
4 kawałki suszonych pomidorów
3/4 szklanki amarantusa ekspandowanego
1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów
Przyprawy:
sól, pieprz
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka słodkiej lub wędzonej papryki w proszku
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki suszonego oregano
Do podania:
jogurt/śmietana homogenizowana
sałata ze szczypiorkiem, łyżką śmietany, solą i pieprzem, szczyptą płatków chili
ziemniaki
Przygotowanie
Mięso zmielić razem z suszonymi pomidorami, umieścić w misce, dodać 4 łyżki zimnej wody, 1 łyżkę oleju ze słoika z suszonymi pomidorami, przyprawy oraz amarantusa ekspandowanego. Wyrabiać ręką przez około minutę.
Uformować 6 płaskich kotletów o jednakowej wysokości (ok. 1-1,5 cm grubości i ok. 7 cm średnicy) obtoczyć w oliwie z suszonych pomidorów.
Rozgrzać patelnię z gładką powierzchnią na średnim ogniu, położyć kotlety i smażyć (beztłuszczowo) przez ok. 5 minut z każdej strony na umiarkowanym ogniu.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/indyk/kotlety_mielone_z_indyka_z_amarantusem/przepis.html