Wykonanie
Składniki6 sztuk500 g
mielonego mięsa indyka (użyłam filetów)4 łyżki zimnej
wody4 kawałki
suszonych pomidorów3/4 szklanki
amarantusa ekspandowanego1 łyżka
oliwy z
suszonych pomidorówPrzyprawy:
sól,
pieprz1 łyżeczka mielonej
kolendry1 łyżeczka słodkiej lub wędzonej
papryki w proszku1/3 łyżeczki
ostrej papryki1 łyżeczka
kurkumy1/2 łyżeczki
suszonego oreganoDo podania:jogurt/śmietana homogenizowana
sałata ze
szczypiorkiem, łyżką
śmietany,
solą i
pieprzem, szczyptą
płatków chiliziemniakiPrzygotowanie
Mięso zmielić razem z
suszonymi pomidorami, umieścić w misce, dodać 4 łyżki zimnej
wody, 1 łyżkę
oleju ze słoika z
suszonymi pomidorami,
przyprawy oraz
amarantusa ekspandowanego. Wyrabiać ręką przez około minutę.Uformować 6 płaskich kotletów o jednakowej wysokości (ok. 1-1,5 cm grubości i ok. 7 cm średnicy) obtoczyć w
oliwie z
suszonych pomidorów.Rozgrzać patelnię z gładką powierzchnią na średnim ogniu, położyć kotlety i smażyć (beztłuszczowo) przez ok. 5 minut z każdej strony na umiarkowanym ogniu.