Wykonanie
Składniki:
ziemniakikurkumachili w płatkach
oliwapomidory suszonepieczarkisól,
pieprz,
oregano,
bazyliaWykonanie kotletów:Kotlety oprawić z tłuszczy na kostkach, przyprawić
solą i
pieprzem, najlepiej świeżą
bazylią i
oregano, skropić
oliwą i odstawić na ok. godzinę.Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy kotlety z obydwu stron, wedle upodobań(krwisty, średni i mocno wysmażony). Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone
pomidory i pokrojone
pieczarki.Kotlety ściągamy z patelni i odkładamy aby odpoczęły, na patelnię wlewamy
bulion i całość redukujemy i w razie potrzeby zagęszczamy zawiesiną z
mąki.Wykonanie łódeczek:
Ziemniaki myjemy, kroimy w ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie tak aby były pół twarde.Obgotowane
ziemniaki odcedzamy i mieszamy z
oliwą,
kurkumą i
chili w płatkach, mieszamy dokładnie i wysypujemy na blachę, po czym wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180stopni) na ok 10 minut.Całość wykładamy na talerze, polewamy sosem i podajemy. Ja dodatkowo dodałem
sosu czosnkowego do łódeczek pasuje idealnie.Smacznego!!