ßßß
ziemniakikurkumachili w płatkacholiwapomidory suszonepieczarkisól, pieprz, oregano, bazyliaWykonanie kotletów:Kotlety oprawić z tłuszczy na kostkach, przyprawić solą i pieprzem, najlepiej świeżą bazylią i oregano, skropić oliwą i odstawić na ok. godzinę.Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy kotlety z obydwu stron, wedle upodobań(krwisty, średni i mocno wysmażony). Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone pomidory i pokrojone pieczarki.Kotlety ściągamy z patelni i odkładamy aby odpoczęły, na patelnię wlewamy bulion i całość redukujemy i w razie potrzeby zagęszczamy zawiesiną z mąki.Wykonanie łódeczek:Ziemniaki myjemy, kroimy w ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie tak aby były pół twarde.Obgotowane ziemniaki odcedzamy i mieszamy z oliwą, kurkumą i chili w płatkach, mieszamy dokładnie i wysypujemy na blachę, po czym wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180stopni) na ok 10 minut.Całość wykładamy na talerze, polewamy sosem i podajemy. Ja dodatkowo dodałem sosu czosnkowego do łódeczek pasuje idealnie.Smacznego!!