Wykonanie
Share the post "2 urodziny bloga i ciasto
miodowe z
jabłkami / Honey apple
cake"Ani się nie obejrzałam jak mojemu blogowi stukneły 2 latka i wciąż prowadzenie go sprawia mi ogromną frajdę!W ramach podsumowania, przez te dwa lata opublikowałam ponad 500 postów, z czego prawie wszystkie zawierają przepisy na sprawdzone i tylko smaczne dania z całego świata. W tym czasie odwiedziło mój blog ponad 1 , 2 mln osób, zostało pozostawionych ponad 2 tys. komentarzy, a 2821 osób polubiło mój fanpage na Facebooku.Dzięki temu blogowi, miałam możliwość bardzo pozytywnej współpracy wieloma firmami i agencjami, a moje przepisy znalazły się nawet w świątecznym e-booku !:) Bardzo dziękuję za to, że tutaj zaglądacie i za wszystkie maile i komentarze, które motywują mnie do dalszego działania.W związku z rocznicą, przedstawiam dziś przepis na przepyszne, korzenne ciasto
miodowe z
jabłkami i kremem z
serka śmietankowego. Polecam!
Scroll down for recipe in English(8-10 porcji)Składniki na ciasto:440 g
mąki uniwersalnej1 łyżka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody1/2 łyżeczki
soli4 łyżeczki mielonego
cynamonu3
jajka1 szklanka
oleju roślinnego1 szklanka mocnej czarnej
kawy1 szklanka płynnego
miodu1/2 szklanki
brandy1/4 szklanki
wody1 szklanka ciemnego
brązowego cukru1/2 szklanki
cukruSkładniki na
jabłka w miodzie:2 łyżki
masła4
jabłka, obrane, bez gniazd nasiennych i pokrojone w 1 cm kostkę1/4 szklanki
mioduSkładniki na krem z
serka śmietankowego:100 g
masła, w temperaturze pokojowej300 g
serka śmietankowego½-1 szklanka
mioduPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy ok. 25 cm.W celu przygotowania ciasta, wymieszaj przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
sól i
cynamon.W dużej misce miksera zmiksuj
jajka,
olej,
kawę,
miód,
brandy,
wodę i
cukry. Dodaj w 3 podejściach mieszankę mączną, aż całość utworzy jednolitą masę i przelej do przygotowanej tortownicy.Piecz przez 45 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.W celu przygotowania
jabłek, na dużej patelni i dużym ogniu rozpuść
masło. Włóż
jabłka, podsmaż prawie do miękkości po czym dodaj
miód. Gotuj aż całość zgęstnieje i odstaw do ostygnięcia.W celu przygotowania kremu w zmiksuj
serek śmietankowy wraz z
masłem , po czym dodawaj
miód aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka, odstaw masę do schłodzenia i na pewno zgęstnieje.Przekrój ostudzone ciasto na 3 równe dyski. Wyłóż na pierwszy 1/3 kremu z
serka śmietankowego i 1/2
jabłek. Połóż na to drugi dysk i ponownie wyłóż 1/3 kremu i resztę
jabłek. Umieść na nich trzeci dysk i rozsmaruj resztę kremu.Schłodź przed podaniem.Smacznego!
English versionHoney apple
cake(8-10 servings)Ingredients for the
cake:440g plain
flour1 tablespoon baking powder1 teaspoon baking
soda1/2 teaspoon salt4 teaspoons cinnamon powder3 eggs1 cup vegetable oil1 cup black coffee1 cup runny honey1/2 cup
brandy1/4 cup water1 cup dark brown sugar1/2 cup granulated sugarIngredients for honey glazed apples:2 tablespoons butter4 apples, diced into 1 cm pieces1/4 cup honeyIngredients for cream cheese frosting:100 g butter, softened300 g cream cheese, softened1/2 cup to 1 cup honeyPreparation:For the honey
cake preheat oven to 180 oC.
Line round baking pan (26 cm) with parchment paper.Sift together
flour, baking powder, baking
soda, salt and cinnamon.In large bowl of stand mixer,
whisk together eggs, oil, coffee, honey,
brandy, water and sugars.Sift in the
flour mixture in 3 additions, mix each addition till just incorporated and spread the batter onto the pan.Bake for 45 minutes, or until a skewer poked in the centre comes out clean. Cool completely.To prepare honey glazed apples, melt butter in a large pan over medium high heat. Add apples and cook until almost tender. Add honey and cook until apples are tender and
most of the honey is evaporated. Cool completely.To prepare cream cheese frosting, mix together the cream cheese and butter and
whisk in honey until desired consistency is achieved. If it gets too runny, just put it into the fridge till it firms up.To assemble, slice
cake into 3 rounds and spread 1/3 of the cream cheese frosting on one round, scatter 1/2 the apple pieces evenly over and place another round on top. Spread another 1/3 of the cream cheese on top. Scatter the rest of the apple pieces and place the last round on top.Spread the rest of the cream cheese over.
Chill until ready to
serve or
serve immediatelyEnjoy!
Share the post "2 urodziny bloga i ciasto
miodowe z
jabłkami / Honey apple
cake"