ßßß Cookit - przepis na Ciasto z jabłkami i kruszonką

Ciasto z jabłkami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Kolejne jesienne ciasta z jabłkami i kruszonką. Bardzo podobne do poprzedniej wersji ciasta z jabłkami, z odrobinę większą ilością jabłek. Równie pyszne i aromatyczne. Kubek kawy lub herbaty i kawałek ciasta z jabłkami i pyszną kruszonką na pewno poprawi nam nastrój w coraz chłodniejsze, jesienne dni.
60 g masła
140 g mąki
100 g drobnego cukru
1 duże jajko
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/8 łyżeczka soli
80 ml mleka
3 jabłka Granny Smith
Na kurszonkę:
70 g mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
40 g masła, schlodzonego i pokrojonego w kostkę
70 g jasnego cukru brązowego
Piekarnik nastawiamy na 170 st C. Okrągła tortownicę o średnicy 20 cm natłuszczamy i posypujemy mąką.
Przygotowujemy kruszonkę. Przesianą mąkę i cynamon umieszczamy w misce. Dodajemy masło i palcami łączymy z mąką, aż do powstania grudek. Mieszamy z cukrem i odstawiamy na bok.
Masło i cukier ucieramy do białości. Dodajemy jajko i esencję i dokładnie ucieramy. Połowę przesianej mąki, proszek do pieczenia i sól oraz połowę mleka dodajemy i mieszamy. Powtarzamy czynność z pozostałą mąką i mlekiem. Wylewamy masę do foremki.
Jabłka pokrojone w plastry układamy na wierzchu ciasta i posypujemy kruszonką.
Pieczemy 35-45 minut. Pozostawiamy w foremce do wystudzenia po czym wyjmujemy. Można podawać na ciepło lub zimno.
Przepis z książki " The hummingbird bakery Cake days "
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2011/09/ciasto-z-jabkami-i-kruszonka.html