Wykonanie
Kolejne jesienne ciasta z
jabłkami i kruszonką. Bardzo podobne do poprzedniej wersji ciasta z
jabłkami, z odrobinę większą ilością
jabłek. Równie pyszne i aromatyczne. Kubek
kawy lub
herbaty i kawałek ciasta z
jabłkami i pyszną kruszonką na pewno poprawi nam nastrój w coraz chłodniejsze, jesienne dni.
60 g
masła140 g
mąki100 g drobnego
cukru1 duże
jajko1/2 łyżeczki esencji waniliowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/8 łyżeczka
soli80 ml
mleka3
jabłka Granny SmithNa kurszonkę:70 g
mąki1/2 łyżeczki
cynamonu40 g
masła, schlodzonego i pokrojonego w kostkę70 g jasnego
cukru brązowegoPiekarnik nastawiamy na 170 st C. Okrągła tortownicę o średnicy 20 cm natłuszczamy i posypujemy
mąką.Przygotowujemy kruszonkę. Przesianą
mąkę i
cynamon umieszczamy w misce. Dodajemy
masło i palcami łączymy z
mąką, aż do powstania grudek. Mieszamy z
cukrem i odstawiamy na bok.
Masło i
cukier ucieramy do białości. Dodajemy
jajko i esencję i dokładnie ucieramy. Połowę przesianej
mąki,
proszek do pieczenia i
sól oraz połowę
mleka dodajemy i mieszamy. Powtarzamy czynność z pozostałą
mąką i
mlekiem. Wylewamy masę do foremki.
Jabłka pokrojone w plastry układamy na wierzchu ciasta i posypujemy kruszonką.Pieczemy 35-45 minut. Pozostawiamy w foremce do wystudzenia po czym wyjmujemy. Można podawać na ciepło lub zimno.Przepis z książki " The hummingbird bakery
Cake days "