Wykonanie
Bardzo proste ciasto z
jabłkami .
Jabłka uprzednio lekko podgotowujemy w słodkiej wodzie, przez co ciasto nabiera dodatkowej wilgotności. Ciasto pokochają wielbiciele
cynamonu, wierzch - brązowa kruszonka, jest bowiem bardzo mocno
cynamonowy. Mięciutkie ciasto, kawałki
jabłek i chrupiąca, cynamonowa kruszonka bardzo ze sobą współgrają. Smaczne, wilgotne ciasto z
owocami - idealne do
herbaty lub
kawy.
3 średnie
jabłka (450 g)1 łyżka drobnego
cukru60 ml
wody185 g
masła, miękkiego165 g drobnego
cukru2
jajka225 g
mąki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką
proszku do pieczenia i szczyptą
soli)180 ml
mlekakruszonka:110 g
mąki3 łyżki mielonego
cynamonu60 g
masła, posiekanego75 g miałkiego
brązowego cukru2 łyżki
wodyPrzygotowujemy kruszonkę.
Mąkę i
cynamon mieszamy, dodajemy
masło i łączymy palcami z
mąką i
cynamonem, dodajemy
cukier a
potem taką ilość
wody, by można było łatwo uformować kulę. Zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika.Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Kwadratową foremkę o
boku 23 cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na kwadraty, po czym na cienkie plastry.
Jabłka przekładamy do rondelka, łączymy z 1 łyżką
cukru i
wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz, podgrzewamy, bez przykrycia około 10 minut. Odcedzamy.W międzyczasie, ucieramy
masło i 165 g
cukru w misce do białości. Dodajemy po 1
jajku, dokładnie ucierając po każdym dodaniu. Dodajemy połowę
mąki i
mleka i mieszamy łyżką, czynność powtarzamy z pozostałą
mąką i
mlekiem.Dwie trzecie masy wykładamy do przygotowanej foremki, na wierzchu układamy
jabłka a na nie pozostałe ciasto. Wierzch posypujemy startą na grubej tarce
cynamonową kruszonką.Pieczemy ok 50 minut. Pozostawiamy w foremce przez 5 minut, po czym wykładamy na kratkę.Inspiracja z książki "Sweet Old - Fashioned Favourites" wydawnictwa The Australian Women's Weekly