ßßß
3 średnie jabłka (450 g)1 łyżka drobnego cukru60 ml wody185 g masła, miękkiego165 g drobnego cukru2 jajka225 g mąki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)180 ml mlekakruszonka:110 g mąki3 łyżki mielonego cynamonu60 g masła, posiekanego75 g miałkiego brązowego cukru2 łyżki wodyPrzygotowujemy kruszonkę. Mąkę i cynamon mieszamy, dodajemy masło i łączymy palcami z mąką i cynamonem, dodajemy cukier a potem taką ilość wody, by można było łatwo uformować kulę. Zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika.Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Kwadratową foremkę o boku 23 cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na kwadraty, po czym na cienkie plastry. Jabłka przekładamy do rondelka, łączymy z 1 łyżką cukru i wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz, podgrzewamy, bez przykrycia około 10 minut. Odcedzamy.W międzyczasie, ucieramy masło i 165 g cukru w misce do białości. Dodajemy po 1 jajku, dokładnie ucierając po każdym dodaniu. Dodajemy połowę mąki i mleka i mieszamy łyżką, czynność powtarzamy z pozostałą mąką i mlekiem.Dwie trzecie masy wykładamy do przygotowanej foremki, na wierzchu układamy jabłka a na nie pozostałe ciasto. Wierzch posypujemy startą na grubej tarce cynamonową kruszonką.Pieczemy ok 50 minut. Pozostawiamy w foremce przez 5 minut, po czym wykładamy na kratkę.Inspiracja z książki "Sweet Old - Fashioned Favourites" wydawnictwa The Australian Women's Weekly