Wykonanie
Bardzo smaczne, maślane ciasto z dużą ilością
jabłek skąpanych w
cynamonie. Składniki na nie znajdą się zapewne w każdym domu :) Przepis z Carolines blog .
S kładniki :200 g
masło o temp. pokojowej225 g
cukru3
jaja200 g
maki10 g
proszku do pieczenia3 łyżki
mleka2-3
jabłka1 łyżeczka mielonego
cynamonuszczypta
soliMąkę i proszek przesiewamy.
Masło utrzeć razem z
cukrem i
solą aż będzie kremowe. Następnie cały czas mieszając dodajemy po 1
jajku.Dodajemy
mąkę i miksujemy na niskich obrotach aż całość będzie jednolita. Dodajemy
mleko, mieszamy.Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 18x28 cm ( u mnie 20x20 cm ) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, tniemy w kostkę. Dosypujemy
cynamon i 25 g
cukru (
cukier pominęłam ale można śmiało użyć w przypadku kwaśnych
jabłek ), mieszamy.
Jabłka układamy na wierzchu ciasta.Pieczemy w temp. 180°C przez 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.Smacznego :)