Wykonanie
Składniki
Ciasto- 50 dag
mąki- 200 ml
mleka- 4 dag świeżych
drożdży- 4
jajka- 10 dag
cukru- 10 dag roztopionego
masła- szczypta
soliNadzienie- 50 dag pokrojonych w kostkę
jabłek- 4 dag
masła- 4 łyżki
cukru- 4 łyżki
wody- ½ łyżeczki
cynamonuDrogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :)Z góry dziękuję.WykonanieDo rondla wsypać
cukier i wlać
wodę. Podgrzać delikatnie aby
cukier się rozpuścił. Zwiększyć płomień, dodać
masło. Gdy
masło się roztopi, dodać
jabłka, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić 10 minut, mieszając. Nadzienie zdjąć z ognia, dodać
cynamon, wymieszać i przestudzić. Pokruszone
drożdże wymieszać z łyżką
cukru, łyżką
mąki i 100 ml ciepłego
mleka. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać przygotowany wcześniej rozczyn, 2
jajka,2
żółtka –
białka zachować –
cukier, resztę
mleka i
sól. Wyrobić ręcznie aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Powoli wlać rozdrobnione
masło i wyrobić. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swą objętość. Ciasto przełożyć na stolnicę posypaną
mąką i podzielić na 16 części. Uformować placuszki. Na środku ułożyć po łyżce nadzienia. Palcami zwilżonymi
olejem zlepić brzegi. Ułożyć łączeniem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 o C.Życzę smacznego.Komentarze oraz
lajki mile widziane :)