Wykonanie
Kto raz spróbował domowych drożdżówek, ten wie, że warto poświęcić im trochę czasu i cierpliwości. Dobrze potraktowane
ciasto drożdżowe zrekompensuje nam wysiłek, który wkładamy w jego przygotowanie :) Na majówkę postanowiłam polecić Wam domowe bułeczki
cynamonowe z kawałkami
jabłek - idealne, żeby zapakować je do koszyka piknikowego. Cieszą nie tylko podniebienie, ale także i oko. Osoby bojące się starcia z
ciastem drożdżowym uspokajam - z
ciastem z tego przepisu pracuje się przyjemnie, łatwo się wyrabia i nie klei się do rąk przy formowaniu bułeczek. Bardzo polecam!Składniki (na 9 bułeczek):Ciasto:250 g
mąki20 g świeżych
drożdzy1,5 łyżki
cukru125 ml lekko ciepłego
mleka100 g
masłaszczypta
soliNadzienie:2 średniej wielkości
jabłka1,5 łyżeczki
cynamonu2 łyżki
brązowego cukru50 g roztopionego
masładodatkowo: rozmącone
jajko i
cukier na wierzchPrzygotować rozczyn: do miski wkruszyć
drożdże, dodać
cukier,
sól i rozetrzeć. Kiedy
drożdże się rozpuszczą, wlać połowę ciepłego
mleka i dodać kilka łyżek
mąki, wymieszać do uzyskania gładkiej masy o konsystencji gęstej
śmietany. Miskę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Po tym czasie rozczyn powinien podwoić objętość. W czasie kiedy rozczyn rośnie stopić
masło w reszcie
mleka i ostudzić mieszankę tak, żeby nie sparzyła
drożdży. Kiedy rozczyn będzie gotowy, wlać do niego
mleko z
masłem, wsypać resztę
mąki i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (można spróbować miksować przy pomocy końcówek-haków). Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia ciasta na ok. 1-1,5 h.
Jabłka obrać i wyciąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę i wymieszać z
cynamonem. Roztopić
masło.Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 cm x 25 cm. Rozsmarować na nim roztopione
masło, posypać
cukrem i wyłożyć równomiernie
jabłka. Ciasto zwinąć jak roladę, pokroić na 9 równych kawałków. Rozłożyć w odstępach, na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Nakryć lekką, suchą ściereczką i poczekać 20-30 minut, żeby bułeczki się napuszyły. Na koniec drożdżówki posmarować
jajkiem i posypać odrobiną
cukru. Piec w 195 ºC przez ok. 20-25 minut, do zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.Smacznego!
Źródło przepisu: http://babeczka.zuzka.pl/