Wykonanie
Przepyszna
tarta która fantastycznie smakuje z filiżanką
kawy w niedzielne popołudnie.Składniki na ciasto :250 gr
mąki pszennej2
jajka125 gr
masła1 łyżka
cukruszczypta
solipół łyżeczki
proszku do pieczeniaSkładniki na nadzienie :0,5 kg
jabłek4 łyżki
cukrułyżka
masła100 ml
wody3 łyżki
miodubudyń śmietankowy1 łyżeczka
cynamonuPrzygotowanie ciasta :Wszystkie podane składniki na ciasto mieszam razem, najlepiej bezpośrednio na blacie kuchennych, ugniatam i wyrabiam do osiągnięcia jednolitej masy. Jeśli trzeba to w trakcie wyrabiania możemy dodać trochę
wody. Formuję kulkę, zawijam w folię aluminiową i na godzinę do lodówki.Przygotowanie nadzienia :Nadzienie przygotowuję w rondlu.
Masło,
cukier,
woda,
miód daję do rondla i zagotowuję, w
między czasie obieram
jabłka, dzielę na ósemki i siekam w kawałeczki, kiedy wszystkie posiekane
daję je do rondla wraz z łyżeczką
cynamonu, mieszam i duszę aż
jabłka delikatnie zmiękną. Jak
jabłka zaczną mięknąć dodaję
budyń i szybko mieszam aby nie powstały grudki. Ściągam z palnika aby trochę wystygło.Po około godzinie wyciągam ciasto z lodówki, dzielę je na 3 części. 2 części ciasta gniotę w dłoniach alby zmiękło i rozwałkowuję je do wielkości formy. Formę smaruję
masłem i wysypuję
mąką. Ciasto przekładam do formy, poprawiam brzegi, następnie dodaję masę
jabłkową i rozprowadzam je równomiernie.3 część ciasta która została, gniotę i wałkuję na ok 3mm, kroję radełkiem w paski z których układam kratownicę na tarcie.Tartę piekę ok 20 minut w temperaturze 180oC.Pychota szczególnie do niedzielnej popołudniowej
kawki.Smacznego.