ßßß Cookit - przepis na IMBIROWO MIODOWY KARCZEK O LEKKO PIKANTNYM POSMAKU

IMBIROWO MIODOWY KARCZEK O LEKKO PIKANTNYM POSMAKU

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam imbir. Świeży imbir ma niesamowity smak i aromat. A do imbiru pasuje mi też chili. Aby uzyskać pełnie smaku postanowiłem dodać miód. Ta kombinacja daje cudowne połączenie aromatów, równowaga smaków jaką uzyskujemy zachęca nas do sięgnięcia po kolejny kens. Świetne, szybkie danie, które właściwie samo się robi.
Składniki:
400 – 500 gr karczku
dwie cebule
4 ząbki czosnku
3/4 swieżej papryczki chili
2 cm świerzego imbiru
łyżka miodu
oliwa
łyżka masła bądz innego tłuszczu
sól i pieprz
Przygotowanie:
Karczek dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Dzielimy na 4-5 porcji i rozbijamy lekko tłuczkiem. Solimy i pieprzymy z obu stron. Cebulę obieramy, kroimy na ósemki. Czosnek obieramy i miażdzymy. Siekamy imbir oraz chili. Wszystkie te składniki rozkładamy na dnie naczynia żaroodpornego. Dodajemy łyżkę masła bądź innego tłuszczu do pieczenia. Na warzywach układamy plastry karczku, które przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika dodajemy łyżkę miodu i leko mieszamy z wytopionym tłuszczem. Odwracamy karczki, przykrywamy folią i wstawiamy na kolejne 45 minut. Po 30 minutach zdejmujemy folię by karczek ładnie się przypiekł . Gdy mięsko jest już gotowe odkładamy karczek na bok, przykrywamy folia aluminiową by nie wystygł i zajmujemy się przygotowaniem sosu.
Sos:
Powstały tłuszcz wraz z warzywami przekładamy do blendera i miksujemy na jedwabiscie głatki sos. Przelewamy do garnka i jeszcze chwilke odparowujemy.
Świetnie smakuje z puree ziemniaczanym, pieczonymi ziemniaczkami bądź ryżem smażonym. Pysznym dodatkiem może być też młoda marchewka glazurowana…oczywiście z moim ulubionym imbirem. Przepis na nią znajdziecie niebawem w dodatkach do dań.
Smacznego !!!
Incoming search terms:
karczek pieczony w piekarniku
Źródło:http://glodomorek.com.pl/imbirowo-miodowy-karczek-o-lekko-pikantnym-posmaku