ßßß
 
            
         Składniki:400 – 500 gr karczkudwie cebule4 ząbki czosnku3/4 swieżej papryczki chili2 cm świerzego imbirułyżka mioduoliwałyżka masła bądz innego tłuszczusól i pieprzPrzygotowanie:Karczek dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Dzielimy na 4-5 porcji i rozbijamy lekko tłuczkiem. Solimy i pieprzymy z obu stron. Cebulę obieramy, kroimy na ósemki. Czosnek obieramy i miażdzymy. Siekamy imbir oraz chili. Wszystkie te składniki rozkładamy na dnie naczynia żaroodpornego. Dodajemy łyżkę masła bądź innego tłuszczu do pieczenia. Na warzywach układamy plastry karczku, które przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika dodajemy łyżkę miodu i leko mieszamy z wytopionym tłuszczem. Odwracamy karczki, przykrywamy folią i wstawiamy na kolejne 45 minut. Po 30 minutach zdejmujemy folię by karczek ładnie się przypiekł . Gdy mięsko jest już gotowe odkładamy karczek na bok, przykrywamy folia aluminiową by nie wystygł i zajmujemy się przygotowaniem sosu.Sos:Powstały tłuszcz wraz z warzywami przekładamy do blendera i miksujemy na jedwabiscie głatki sos. Przelewamy do garnka i jeszcze chwilke odparowujemy.Świetnie smakuje z puree ziemniaczanym, pieczonymi ziemniaczkami bądź ryżem smażonym. Pysznym dodatkiem może być też młoda marchewka glazurowana…oczywiście z moim ulubionym imbirem. Przepis na nią znajdziecie niebawem w dodatkach do dań.Smacznego !!!
Składniki:400 – 500 gr karczkudwie cebule4 ząbki czosnku3/4 swieżej papryczki chili2 cm świerzego imbirułyżka mioduoliwałyżka masła bądz innego tłuszczusól i pieprzPrzygotowanie:Karczek dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Dzielimy na 4-5 porcji i rozbijamy lekko tłuczkiem. Solimy i pieprzymy z obu stron. Cebulę obieramy, kroimy na ósemki. Czosnek obieramy i miażdzymy. Siekamy imbir oraz chili. Wszystkie te składniki rozkładamy na dnie naczynia żaroodpornego. Dodajemy łyżkę masła bądź innego tłuszczu do pieczenia. Na warzywach układamy plastry karczku, które przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika dodajemy łyżkę miodu i leko mieszamy z wytopionym tłuszczem. Odwracamy karczki, przykrywamy folią i wstawiamy na kolejne 45 minut. Po 30 minutach zdejmujemy folię by karczek ładnie się przypiekł . Gdy mięsko jest już gotowe odkładamy karczek na bok, przykrywamy folia aluminiową by nie wystygł i zajmujemy się przygotowaniem sosu.Sos:Powstały tłuszcz wraz z warzywami przekładamy do blendera i miksujemy na jedwabiscie głatki sos. Przelewamy do garnka i jeszcze chwilke odparowujemy.Świetnie smakuje z puree ziemniaczanym, pieczonymi ziemniaczkami bądź ryżem smażonym. Pysznym dodatkiem może być też młoda marchewka glazurowana…oczywiście z moim ulubionym imbirem. Przepis na nią znajdziecie niebawem w dodatkach do dań.Smacznego !!! Incoming search terms:karczek pieczony w piekarniku
Incoming search terms:karczek pieczony w piekarniku