Wykonanie
Uwielbiam
imbir. Świeży
imbir ma niesamowity smak i aromat. A do
imbiru pasuje mi też
chili. Aby uzyskać pełnie smaku postanowiłem dodać
miód. Ta kombinacja
daje cudowne połączenie aromatów, równowaga smaków jaką uzyskujemy zachęca nas do sięgnięcia po kolejny kens. Świetne, szybkie danie, które właściwie samo się robi.
Składniki:400 – 500 gr karczkudwie
cebule4 ząbki
czosnku3/4 swieżej
papryczki chili2 cm świerzego
imbirułyżka
mioduoliwałyżka
masła bądz innego tłuszczu
sól i
pieprzPrzygotowanie:Karczek dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Dzielimy na 4-5 porcji i rozbijamy lekko tłuczkiem. Solimy i
pieprzymy z obu stron.
Cebulę obieramy, kroimy na ósemki.
Czosnek obieramy i miażdzymy. Siekamy
imbir oraz
chili. Wszystkie te składniki rozkładamy na dnie naczynia żaroodpornego. Dodajemy łyżkę
masła bądź innego tłuszczu do pieczenia. Na warzywach układamy plastry karczku, które przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika dodajemy łyżkę
miodu i
leko mieszamy z wytopionym tłuszczem. Odwracamy karczki, przykrywamy folią i wstawiamy na kolejne 45 minut. Po 30 minutach zdejmujemy folię by karczek ładnie się przypiekł . Gdy
mięsko jest już gotowe odkładamy karczek na bok, przykrywamy folia aluminiową by nie wystygł i zajmujemy się przygotowaniem sosu.Sos:Powstały tłuszcz wraz z warzywami przekładamy do blendera i miksujemy na jedwabiscie głatki sos. Przelewamy do garnka i jeszcze chwilke odparowujemy.Świetnie smakuje z puree ziemniaczanym, pieczonymi ziemniaczkami bądź
ryżem smażonym. Pysznym dodatkiem może być też
młoda marchewka glazurowana…oczywiście z moim ulubionym
imbirem. Przepis na nią znajdziecie niebawem w dodatkach do dań.Smacznego !!!
Incoming search terms:karczek pieczony w piekarniku