ßßß Cookit - przepis na Karmelizowana cebula

Karmelizowana cebula

nazwa

Wykonanie

Dodatek do domowych fas food-ów, pieczeni, zapiekanek, mięsa. Mięciutka, pyszna, banalnie prosta w przygotowaniu. Korzystałam z przepisu, który Claire Robinson pokazywała w swoim programie " 5 Ingredients Fix".
Składniki :
3 duże cebule
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
2 łyżki miodu
sól, pieprz
Cebulę kroimy w piórka. W rondelku roztapiamy masło z oliwą. Wrzucamy cebulę, dodajemy miód, mieszamy. Smażymy na średnim ogniu aż cebula puści soki i delikatnie zmięknie. Następnie skręcamy ogień doprawiamy solą i pieprzem i smażymy do momentu aż będzie miękka, o bursztynowym kolorze. Pamiętajcie żeby dość często mieszać. Cebula ma zmięknąć a nie przypalić się.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2014/01/Karmelizowana-cebula.html