Wykonanie
Ja to
mogę tak co roku od nowa - zachwycać się pierwszymi
szparagami, czekać na
rabarbar, który od ubiegłego roku mam nareszcie własny, odpowiadać na dziesiątki pytań dzieci " to kiedy, kieeedy będzie
bób ". Czekam na
truskawki, cierpliwie, na te z
pola, soczyste i słodkie, czekam na własne i osobiste
czarne porzeczki. No ale tą wczesną wiosną to czekam bardzo na
kalafiora i
młodą kapustę . Taką soczystą, która świetnie smakuje nawet na surowo. Co roku robię jakiś nowy na nią pomysł oprócz oczywiście obowiązkowej
młodej kapusty ze słoneczkami . Tej wiosny
hitem absolutnym jest u nas fantastyczna
młoda kapusta z chorizo. S próbujcie, jest błyskawiczna!
Z miską gorącej, chrupiącej
młodej kapusty na kolanach siadam w huśtawce na tarasie. Wyciągam blade stopy do majowego słońca, gdzieś z domu dochodzi głos mojego ukochanego duetu -
Glen Hansard i Marketa Irglova jako "The Swell Season ". Pamiętacie ich z genialnego "Once" ? Stworzyli tyle niesamowitej, pięknej muzyki, która natycha taka dobrą, radosną energią. Posłuchajcie "Low Rising" ...Gdy wreszcie słońce naprawdę fajnie, ale wciąż wiosennie ogrzewa świat, nie chce mi się zbyt długo czasu spędzać w kuchni. Wybieram szybkie, wiosenne dania, które są gotowe dosłownie w kilka minut. Gdy następnym razem - dziś, dziiiiiś !! - będziecie na targu,
dajcie się skusić pięknej, soczystej główce
młodej kapusty . Jest tak wdzięczna do gotowania! Świeża główka wymaga niewiele - wystarczy poddusić
młodą kapustę z
koperkiem i
młodą marchewką, która to wersja jest chyba najbardziej klasyczną w polskiej kuchni. Ale kocham też
młoda kapustę w
mleku kokosowym z
curry - cudownie rozgrzewająca, pyszna!Tym razem wersja jeszcze prostsza, gotowa w mniej niż kwadrans włączając całe siekanie i krojenie.
Młoda kapusta z chorizo to świetny pomysł na lekki lunch - można ją podać z grzanką z
bagietki albo ugotowanym na sypko
ryżem - ale też bez dodatków będzie idealną, niskokaloryczną kolacją. Co na to powiecie?
Chorizo to hiszpańska
kiełbasa wieprzowa z silną, mocno
paprykową nutą.
Kiełbasa może występować w różnych wersjach - od grubej po cienką i podsuszoną choriza iberico, od łagodnej po intensywnie pikantną, zawsze w czerwonym kolorze, który nadaje jej dodatek dużej ilości
papryki - słodkiej i wędzonej. Często wykorzystuję chorizo w kuchni - przede wszystkim do absolutnie ukochanego dania moich dzieci
makaronu z
kurczakiem i chorizo, do tortilli ze
szparagami i chorizo, ale też do hiszpańskich pierożków empanadillas, w których morcillę (hiszpańską
kaszankę) można zastąpić właśnie chorizo.
Młodą kapustę z chorizo przygotowuję w wersji "na chrupko", wystarczy, że
kapusta dusi się tylko 8 minut - pozostaje jędrna, chrupiąca, przepyszna. Doprawiam ją wyłącznie świeżo mielonym
pieprzem i świeżym
tymiankiem, zupełnie niepotrzebna jest
sól, wystarczy smak słony, którego dostarcza niesamowicie aromatyczne hiszpańskie chorizo. Jak wiecie mniej
soli = więcej zdrowia!1 spora główka ok 1kg
młodej kapusty3
młode cebule dymki30g
masła2 łyżki
oliwy z oliwek150-200g hiszpańskiej chorizo (najlepsza będzie nieco pikantna)100ml wrzątkuświeżo mielony
pieprzlistki świeżego
tymianku - ok 2 łyżeczek
Cebulki i spory kawałek jasnej części
dymek pokrój w plasterki. Chorizo pokrój w plasterki.Na rozgrzanym
maśle z
oliwą zeszklij
cebulkę (ok 3 minut). W tym czasie zdejmij zewnętrzne liście z główki, wykrój głąb a
kapustę pokrój niezbyt drobno. Nie musi być jakoś specjalnie równo. Do
cebulki dodaj chorizo i przesmażaj razem ok 2 minut,
potem dodaj pokrojoną
kapustę, wlej wrzątek, zamieszaj i duś bez przykrycia ok 8 minut od czasu do czasu mieszając.
Kapusta powinna być jędrna i chrupka. Dopraw ją świeżo mielonym
pieprzem i podawaj posypaną listkami
tymianku. Można serwować ją z grzanką z
bagietki alby z
ryżem, ja ją jednak najbardziej lubię bez niczego - na lekki lunch lub kolację. Jest pyszna!------ten wpis wspiera kampanię „ Cisowianka. Gotujmy zdrowo – mniej
soli ”