ßßß Cookit - przepis na Młoda kapusta w wersji wegetariańskiej w sosie pomidorowym

Młoda kapusta w wersji wegetariańskiej w sosie pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1 główka młodej kapusty
1 łyżka gorczycy
1 cebula
500 g pasty pomidorowej (Passata di Pomodoro)
1-2 łyżki oliwy
1-2 łyżki masła
sól do smaku (1 łyżeczka)
1 łyżka sosu sojowego
1 szczypta pieprzu
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1 szczypta papryki ostrej
1 pęczek świeżego kopru
kilka gałązek świeżego tymianku
1 łyżeczka miodu wielokwiatowego (dla smaku)
Wykonanie:
Usuwamy zewnętrzne liście z kapusty, wycinamy głąb i dokładnie płuczemy pod zimną wodą. Kroimy na cztery ćwiartki a następnie siekamy. Cebulę kroimy na małą kostkę i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz: oliwę + masło. (Można nie dodawać masła, ja jednak to uczyniłam dla wzbogacenia smaku).
Smażymy cebulę z odrobiną soli, pieprzu, cukru, papryki słodkiej i ostrej oraz gorczycę, dorzucamy kapustę i wszystko mieszamy w naszym garnku. Podlewamy wodą (około 100-150 ml wody), a następnie wlewamy naszą pastę pomidorową, dodajemy świeży tymianek i dusimy wszystko około 5-10 minut, tak aby kapusta zachowała swoją chrupkość. Doprawiamy resztą soli do smaku oraz sosem sojowym (można dodać małą łyżeczkę miodu) .Po wyłączeniu dodajemy posiekany świeży koper i serwujemy. Do tego dania idealnie pasują młode ziemniaczki.
Życzę smacznego :)
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2013/07/moda-kapusta-w-wersji-wegetarianskiej-w.html