Wykonanie
Składniki1 pęczek
młodych marchewek z nacią1 łyżeczka
oliwy rafinowanej3/4 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
pieprzu1 łyżeczka świeżego lub 1/2 łyżeczki suszonego
tymiankusos1 łyżeczka
masła1 łyżeczka
mioduszczypta
soliWykonanie
marchewkom odciąć nać, zostawiając kilka centymetrów na ozdobęnastępnie dobrze je wyszorować, a jeśli mają nieco grubsza skórkę, to ostrożnie i jak najcieniej obraćmalutkie
marchewki zostawić w całości, średnie przeciąć wzdłuż na pół, a największe wzdłuż na cztery części. Starać się by wszystkie miały podobny wymiar i grubość, aby równomiernie się upiekły
marchewki natrzeć
oliwą i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczeniaposypać
solą,
pieprzem oraz listkami
tymiankurozpuścić łyżeczkę
masła i dodać do niej
miód oraz szczyptę
soli – sosu użyjemy dopiero pod koniec pieczenia
marchewki wstawić do piekarnika i piec w 190°C przez ok. 20 minut – aż
marchewka nieco zmięknie, ale będzie jędrna. Czas zależy od grubości
marchewek, ale nie warto wydłużać go bardziej niż 25 minut2 minuty przed końcem pieczenia polać
marchewkę maślano-
miodowym sosem i wstawić z powrotem do piekarnikapodawać od razu, na gorąco