ßßß Cookit - przepis na Pieczona młoda marchewka - Fotokulinarnie

Pieczona młoda marchewka - Fotokulinarnie

nazwa

Wykonanie

Składniki
1 pęczek młodych marchewek z nacią
1 łyżeczka oliwy rafinowanej
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka świeżego lub 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
sos
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka miodu
szczypta soli
Wykonanie
marchewkom odciąć nać, zostawiając kilka centymetrów na ozdobę
następnie dobrze je wyszorować, a jeśli mają nieco grubsza skórkę, to ostrożnie i jak najcieniej obrać
malutkie marchewki zostawić w całości, średnie przeciąć wzdłuż na pół, a największe wzdłuż na cztery części. Starać się by wszystkie miały podobny wymiar i grubość, aby równomiernie się upiekły
marchewki natrzeć oliwą i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
posypać solą, pieprzem oraz listkami tymianku
rozpuścić łyżeczkę masła i dodać do niej miód oraz szczyptę soli – sosu użyjemy dopiero pod koniec pieczenia
marchewki wstawić do piekarnika i piec w 190°C przez ok. 20 minut – aż marchewka nieco zmięknie, ale będzie jędrna. Czas zależy od grubości marchewek, ale nie warto wydłużać go bardziej niż 25 minut
2 minuty przed końcem pieczenia polać marchewkę maślano-miodowym sosem i wstawić z powrotem do piekarnika
podawać od razu, na gorąco
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/pieczona-mloda-marchewka