Wykonanie
Marchewka to jeden ze smaczniejszych warzyw. Zastosowane w kuchni ma szerokie. Przygotowując dziś obiad przygotowałem je w innej odsłonie. Wyszły bardzo smaczne - chrupiące i słodkie od karmelu uzyskanego z
miodu.
Składniki:5 cienkich
marchwi2 łyżki stołowe
miodu50 gram
masłasól,
pieprzMarchewkę obrać i pokroić na ok. 4-5 cm kawałki. Wrzucić do wrzącej, lekko osolonej
wody. Gotować około 7-8 minut.Następnie
marchewkę odcedzić. W drugim rondelku roztopić
masło i wrzucić
marchewkę, obsmażyć przez 3-4 minuty, po czym dodać
miód. Zmniejszamy gaz i co jakiś czas mieszamy. Czekamy, aż
marchewki się zeszklą. Im dłuższy czas smażenia w miodzie, tym bardziej
marchewki są skarmelizowane. Smacznego