Wykonanie
Pojawiła się w sklepach kolorowa
marchew, żółta, purpurowa, biała. Tak naprawdę nie jest to żadna nowość, tylko powrót do tego co było kiedyś. To, że dzisiaj zajadamy się
pomarańczową marchewką zawdzięczamy Holendrom, którzy ją wyhodowali kilkaset lat temu, odmiana się spopularyzowała i wyprała inne kolory.Taka kolorowa
marchewka może być miłym urozmaiceniem na
stole, wprowadza element zaskoczenia.Poza tym, smakuje zupełnie jak zwykła
marchewka :)
Przepis na glazurowaną
marchewkę ze strony BBC Good Food . Tak przyrządzona
marchewka, jest świetnym dodatkiem do obiadu.Składniki:2-3 nieduże
marchewki na osobę (nie ma tutaj żadnych sztywnych wytycznych)1 łyżka
masła1 łyżka płynnego
miodusól,
pieprzWykonanie:
Marchew obierz, umyj, i pokrój na mniejsze części. Jeśli masz
młodą marchewkę, zostaw w całości.Gotuj w lekko osolonej wodzie około 10 min. Po tym czasie odcedź i wysusz
marchew.Na patelni roztop
masło, dodaj
miód i wrzuć
marchewki.Smaż na małym ogniu aż będą lśniące i pokryją się dokładnie glazurą.
Posól i popieprz do smaku.Podawaj gorące.Mała uwaga, purpurowa
marchewka w gotowaniu barwi
wodę, także inną
marchew, szczególnie białą.