ßßß Cookit - przepis na Kolorowa marchewka w miodowej glazurze

Kolorowa marchewka w miodowej glazurze

nazwa

Wykonanie

Pojawiła się w sklepach kolorowa marchew, żółta, purpurowa, biała. Tak naprawdę nie jest to żadna nowość, tylko powrót do tego co było kiedyś. To, że dzisiaj zajadamy się pomarańczową marchewką zawdzięczamy Holendrom, którzy ją wyhodowali kilkaset lat temu, odmiana się spopularyzowała i wyprała inne kolory.
Taka kolorowa marchewka może być miłym urozmaiceniem na stole, wprowadza element zaskoczenia.
Poza tym, smakuje zupełnie jak zwykła marchewka :)
Przepis na glazurowaną marchewkę ze strony BBC Good Food . Tak przyrządzona marchewka, jest świetnym dodatkiem do obiadu.
Składniki:
2-3 nieduże marchewki na osobę (nie ma tutaj żadnych sztywnych wytycznych)
1 łyżka masła
1 łyżka płynnego miodu
sól, pieprz
Wykonanie:
Marchew obierz, umyj, i pokrój na mniejsze części. Jeśli masz młodą marchewkę, zostaw w całości.
Gotuj w lekko osolonej wodzie około 10 min. Po tym czasie odcedź i wysusz marchew.
Na patelni roztop masło, dodaj miód i wrzuć marchewki.
Smaż na małym ogniu aż będą lśniące i pokryją się dokładnie glazurą. Posól i popieprz do smaku.
Podawaj gorące.
Mała uwaga, purpurowa marchewka w gotowaniu barwi wodę, także inną marchew, szczególnie białą.
Źródło:http://grubajadzia.blogspot.com/2012/03/kolorowa-marchewka-w-miodowej-glazurze.html