ßßß Cookit - przepis na Rolada z młodej wołowiny z pieczonymi ziemniakami

Rolada z młodej wołowiny z pieczonymi ziemniakami

nazwa

Wykonanie

Składniki na 4 osoby:
ok. kilogramowy kawałek młodej karkówki wołowej
2 cebule
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
ziemniaki
łyżka oliwy z oliwek
łyżka rozmarynu
Mięso umyłam, osuszyłam, przekroiłam wzdłuż (tak żeby uzyskać płat mięsa do uformowania rolady), posmarowałam masłem (1 łyżka) roztartym z czosnkiem, solą i pieprzem, zwinęłam w roladę i owinęłam nicią.
Mięso włożyłam do żaroodpornego naczynia, posmarowałam pozostałym masłem, nakryłam i wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 160 stopni na 1,5 godziny. Po tym czasie dołożylam do naczynia cebulę pokrojoną na ósemki i ziemniaki, które posypałam solą i rozmarynem i skropiłam oliwą. Piekłam przez kolejną godzinę. Mięso wyjęłam, dałam mu odpocząć 10 minut i pokroiłam w plastry, podałam z upieczonymi ziemniakami, polałam sosem z pieczenia z cebulą.
Smacznego!
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2013/11/rolada-z-modej-woowiny-z-pieczonymi.html