Wykonanie
Składniki na 4 osoby:ok. kilogramowy kawałek
młodej karkówki wołowej2
cebule2 łyżki
masła2 ząbki
czosnkusól,
pieprzziemniakiłyżka
oliwy z oliwekłyżka
rozmarynuMięso umyłam, osuszyłam, przekroiłam wzdłuż (tak żeby uzyskać płat
mięsa do uformowania rolady), posmarowałam
masłem (1 łyżka) roztartym z
czosnkiem,
solą i
pieprzem, zwinęłam w roladę i owinęłam nicią.
Mięso włożyłam do żaroodpornego naczynia, posmarowałam pozostałym
masłem, nakryłam i wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 160 stopni na 1,5 godziny. Po tym czasie dołożylam do naczynia
cebulę pokrojoną na ósemki i
ziemniaki, które posypałam
solą i
rozmarynem i
skropiłam oliwą. Piekłam przez kolejną godzinę.
Mięso wyjęłam, dałam mu odpocząć 10 minut i pokroiłam w plastry, podałam z upieczonymi
ziemniakami, polałam sosem z pieczenia z
cebulą.Smacznego!