ßßß Cookit - przepis na Boczek pieczony w piwie Pilsner

Boczek pieczony w piwie Pilsner

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Robert Sowa
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (7 głosów)
1 kg chudego surowego boczku wieprzowego
marynata:
4 łyżki oleju rzepakowego
kilka gałązek posiekanego świeżego majeranku
1 mały pęczek posiekanego lubczyku
1 łyżka prażonej cebuli
2 łyżki musztardy gruboziarnistej
3 rozgniecione ząbki czosnku
1 łyżka miodu lipowego
200 ml piwa Pilsner
mielony liść laurowy
sól
grubo mielony czarny pieprz
glazurowane śliwki :
1 kg świeżych lub mrożonych śliwek węgierek bez pestek
100 g cukru trzcinowego
2 łyżki masła
100 ml śliwowicy łąckiej
1 gałązka rozmarynu
kardamon mielony
grubo mielony czarny pieprz
Boczek pieczony w piwie Pilsner - sposób przygotowania: dla 4 osób Umyty i osuszony boczek natrzyj dokładnie solą, pieprzem i liściem laurowym, ułóż w brytfannie do pieczenia. Olej rzepakowy połącz z majerankiem, lubczykiem, cebulą, musztardą, czosnkiem i miodem. Mieszanką ziół i przypraw obficie posmaruj boczek na grubość około 0,5 cm, podlej piwem Pilsner, a następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C i piecz ok. 1,5 godziny. Na patelni rozpuść cukier, aby powstał karmel, dodaj masło i przekrojone na pół śliwki, chwilę podsmażaj, a następnie dolej śliwowicę, dodaj igiełki rozmarynu i dopraw pieprzem i kardamonem. Całość duś do momentu, aż alkohol odparuje, a sos zgęstnieje. Soczysty i aromatyczny boczek wyjmij z piekarnika, pokrój w plastry i skrop powstałym w trakcie pieczenia sosem. Podawaj z glazurowanymi śliwkami aromatyzowanymi pieprzem i kardamonem.
Liście laurowe (liście bobkowe, liście wawrzynowe)
świeżonka podlaska Pierogi z sandaczem Boczek pieczony w piwie pilsner Przekładaniec harnasia Zrazy warszawskie
Wyborna wieprzowina
rozgrzanego do 120 st. C i piecz 1 godzinę. Podawaj na zimno lub na ciepło z pieczonymi ziemniakami i warzywami. Autor: Krzysztof Wojtal Pieczony boczek, podobnie jak pieczony schab, sprawdzi się na świątecznym stole. Jeśli ten duszony w winie Ci nie odpowiada, zobacz przepis na boczek pieczony w piwie
Solidna sztuka mięsa - nie tylko na obiad
koniecznie spróbować. Dzięki niemu mięso nabiera bowiem charakterystycznego smaku. Piwo nie musi być konkretnej marki - wystarczy zwykłe jasne. Zamiast sosu śliwkowego, do boczku możesz podać sos chrzanowy lub musztardowy (albo zwykłą musztardę). Boczek pieczony w piwie Pilsner 1 kg chudego surowego boczku
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/160205537/boczek+pieczony+w+piwie+pilsner/p