Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Robert Sowa
Średnia ocena potrawyOceń przepis (7 głosów)1 kg chudego
surowego boczku wieprzowegomarynata:4 łyżki
oleju rzepakowegokilka gałązek posiekanego świeżego
majeranku1 mały pęczek posiekanego
lubczyku1 łyżka prażonej
cebuli2 łyżki
musztardy gruboziarnistej3 rozgniecione ząbki
czosnku1 łyżka
miodu lipowego200 ml
piwa Pilsnermielony
liść laurowysólgrubo mielony
czarny pieprzglazurowane
śliwki :1 kg świeżych lub mrożonych
śliwek węgierek bez pestek100 g
cukru trzcinowego2 łyżki
masła100 ml
śliwowicy łąckiej1 gałązka
rozmarynukardamon mielonygrubo mielony
czarny pieprzBoczek pieczony w
piwie Pilsner - sposób przygotowania: dla 4 osób Umyty i osuszony
boczek natrzyj dokładnie
solą,
pieprzem i
liściem laurowym, ułóż w brytfannie do pieczenia.
Olej rzepakowy połącz z
majerankiem,
lubczykiem,
cebulą,
musztardą,
czosnkiem i
miodem. Mieszanką
ziół i przypraw obficie posmaruj
boczek na grubość około 0,5 cm, podlej
piwem Pilsner, a następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C i piecz ok. 1,5 godziny. Na patelni rozpuść
cukier, aby powstał karmel, dodaj
masło i przekrojone na pół
śliwki, chwilę podsmażaj, a następnie dolej
śliwowicę, dodaj igiełki
rozmarynu i dopraw
pieprzem i
kardamonem. Całość duś do momentu, aż
alkohol odparuje, a sos zgęstnieje. Soczysty i aromatyczny
boczek wyjmij z piekarnika, pokrój w plastry i
skrop powstałym w trakcie pieczenia sosem. Podawaj z glazurowanymi
śliwkami aromatyzowanymi
pieprzem i
kardamonem.
Liście laurowe (liście
bobkowe, liście wawrzynowe)
świeżonka podlaska Pierogi z
sandaczem Boczek pieczony w
piwie pilsner Przekładaniec harnasia Zrazy warszawskieWyborna
wieprzowinarozgrzanego do 120 st. C i piecz 1 godzinę. Podawaj na zimno lub na ciepło z pieczonymi
ziemniakami i warzywami. Autor: Krzysztof Wojtal Pieczony
boczek, podobnie jak pieczony
schab, sprawdzi się na świątecznym
stole. Jeśli ten duszony w
winie Ci nie odpowiada, zobacz przepis na
boczek pieczony w
piwieSolidna
sztuka mięsa - nie tylko na obiad
koniecznie spróbować. Dzięki niemu
mięso nabiera
bowiem charakterystycznego smaku.
Piwo nie musi być konkretnej
marki - wystarczy zwykłe jasne. Zamiast
sosu śliwkowego, do
boczku możesz podać
sos chrzanowy lub
musztardowy (albo zwykłą
musztardę).
Boczek pieczony w
piwie Pilsner 1 kg chudego
surowego boczku