ßßß
Średnia ocena potrawyOceń przepis (7 głosów)1 kg chudego surowego boczku wieprzowegomarynata:4 łyżki oleju rzepakowegokilka gałązek posiekanego świeżego majeranku1 mały pęczek posiekanego lubczyku1 łyżka prażonej cebuli2 łyżki musztardy gruboziarnistej3 rozgniecione ząbki czosnku1 łyżka miodu lipowego200 ml piwa Pilsnermielony liść laurowysólgrubo mielony czarny pieprzglazurowane śliwki :1 kg świeżych lub mrożonych śliwek węgierek bez pestek100 g cukru trzcinowego2 łyżki masła100 ml śliwowicy łąckiej1 gałązka rozmarynukardamon mielonygrubo mielony czarny pieprzBoczek pieczony w piwie Pilsner - sposób przygotowania: dla 4 osób Umyty i osuszony boczek natrzyj dokładnie solą, pieprzem i liściem laurowym, ułóż w brytfannie do pieczenia. Olej rzepakowy połącz z majerankiem, lubczykiem, cebulą, musztardą, czosnkiem i miodem. Mieszanką ziół i przypraw obficie posmaruj boczek na grubość około 0,5 cm, podlej piwem Pilsner, a następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C i piecz ok. 1,5 godziny. Na patelni rozpuść cukier, aby powstał karmel, dodaj masło i przekrojone na pół śliwki, chwilę podsmażaj, a następnie dolej śliwowicę, dodaj igiełki rozmarynu i dopraw pieprzem i kardamonem. Całość duś do momentu, aż alkohol odparuje, a sos zgęstnieje. Soczysty i aromatyczny boczek wyjmij z piekarnika, pokrój w plastry i skrop powstałym w trakcie pieczenia sosem. Podawaj z glazurowanymi śliwkami aromatyzowanymi pieprzem i kardamonem.Liście laurowe (liście bobkowe, liście wawrzynowe)
świeżonka podlaska Pierogi z sandaczem Boczek pieczony w piwie pilsner Przekładaniec harnasia Zrazy warszawskieWyborna wieprzowina
rozgrzanego do 120 st. C i piecz 1 godzinę. Podawaj na zimno lub na ciepło z pieczonymi ziemniakami i warzywami. Autor: Krzysztof Wojtal Pieczony boczek, podobnie jak pieczony schab, sprawdzi się na świątecznym stole. Jeśli ten duszony w winie Ci nie odpowiada, zobacz przepis na boczek pieczony w piwieSolidna sztuka mięsa - nie tylko na obiad
koniecznie spróbować. Dzięki niemu mięso nabiera bowiem charakterystycznego smaku. Piwo nie musi być konkretnej marki - wystarczy zwykłe jasne. Zamiast sosu śliwkowego, do boczku możesz podać sos chrzanowy lub musztardowy (albo zwykłą musztardę). Boczek pieczony w piwie Pilsner 1 kg chudego surowego boczku