Sandacz

nazwa

Ryba z rodziny okoniowatych występująca w wodach śródlądowych i słonawych zalewach Morza Bałtyckiego Czarnego, Kaspijskiego i Azowskiego. Środowisko naturalne sandacza to mętne wody o żwirowatym podłożu. Zamieszkuje w mazurskich jeziorach oraz dolnych i środkowych biegach polskich rzek. Sandacz dorasta do długości 50 – 80 cm i osiąga maksymalny ciężar 3 kg, choć zdarzają się osobniki większe.

Zastosowanie

Mięso sandacza jest białe, chude, delikatne i uważane za jedno z najsmaczniejszych. Można je przyrządzić na zimno i na gorąco. Najczęściej spożywa się sandacza pieczonego w całości, faszerowanego, w galarecie czy w postaci rolady. Nadaje się do grillowania. Popularne jest wędzenie ryby w zimnym dymie. Sandacza podaje się jako filety w ostrych i wyrazistych w smaku sosach. Delikatny smak mięsa wymaga doprawienia koperkiem, pietruszką, tymiankiem albo bazylią. Dla wyostrzenia łagodnego smaku warto zastosować goździki i ostrą paprykę. Aromat ryby świetnie wydobywają grzyby, szczególnie borowiki. Przykładowe dania na bazie mięsa sandacza to: sandacz zapiekany z leśnymi grzybami, sandacz pod borowikowym chrustem, sandacz w sosie z pora i szyjek rakowych, sakiewka z sandacza z oscypkiem i jarzębiną, zupa z sandacza z borowikami, sandacz w sosie kurkowym, sandacz kokosowowinny, sandacz w riesligu, sandacz na grillowanych jarzynach, wędzony sandacz w boczku i ziołach,

Wartości odżywcze

Porcja: 55g Kalorie: 64 kcl

Błonnik pokarmowy0   g

z cukrów0 kcal

z białek58 kcal

Food folate3,3E-06   μg

Tłuszcze jednonienasycone0,107   μg

Tłuszcze wielonienasycone0,26   μg

Tłuszcz0,649   g

Tłuszcze nasycone0,13   μg

Węglowodany0   g

Total Folate3,3E-06   μg

Białko14   g

Tryptofan0,153   g

Treonina0,6   g

Izoleucyna0,63   g

Leucine1,1   g

Lysine1,3   g

Metionina0,405   g

Cystyna0,146   g

Fenyloalanina0,534   g

Tyrosine0,461   g

Walina0,705   g

Arginina0,818   g

Histydyna0,403   g

Alanina0,827   g

Kwas asparaginowy1,4   g

Kwas glutaminowy2   g

Glicyna0,656   g

Prolina0,483   g

Seryna0,558   g

A5,5E-06   μg

B14,4E-05   mg

C0,000935   mg

B67,7E-05   mg

B30,001   mg

B121,2E-06   μg

B26,6E-05   mg

B50,000479   μg

B90   μg

Retinol5,5E-06   μg

A(IU)18   IU

Omega-30,206 mg

Omega-60,0077 mg

Fosfor0,141   mg

Magnez0,021   mg

Potas0,189   mg

Sód0,043   μg

Wapń0,056   mg

Żelazo0,000638   mg

Cynk0,000787   mg

Mangan0,000495   μg

Miedź0,000106   μg

Selen8,9E-06   μg

Cholesterol0,063   μg

Objętość(ml)0   ml

Procent masy0   %