Wykonanie
Pamiętacie zapewne mój wyjazd do Milicza . Tam na warsztatach z Karolem Okrasą dostaliśmy zadanie przygotować zupę oraz kanapkę
rybną z dostępnych składników. Razem z moim dreamteam przygotowałyśmy zupę z
sandacza inspirowaną kuchnią meksykańską. Nasza zupa rybna przypadła jury najbardziej i w nagrodę dostałyśmy
wino.
Dzisiaj na blogu postanowiłam zamieścić przepis na zupę
rybną opartą na smakach z tamtego wyjazdu. Z oczywistych przyczyn wprowadziłam jednak kilka zmian. Zapraszam Was więc do zapoznania się z tym przepisem i do wypróbowania go w domu.Wiem, że ostatnio ilość publikowanych przeze mnie przepisów zmalała. Mam jednak problemu sprzętowe i na chwilę obecną pracuję na pożyczonym komputerze. Widzę jednak światełko w tunelu i mam nadzieję, że po nowym roku częstotliwość publikacji się zwiększy. Chciałabym być z
Wami codziennie. Wybaczcie mi również małe literówki ale kompletnie nie
mogę się przyzwyczaić do nowej klawiatury.Składniki:300-400g
filetów z dorsza (lub
sandacza)2-3
cebulki dymki wraz ze
szczypiorkiem1 mała
cebula2-3 plasterki
czosnku3 małe
papryki (ja użyłam 3 kolorów żółtej, zielonej i czerwonej)1l
bulionu rybnego1 łyżka
oleju lub
masła klarowanego2-3 łyżki
koncentratu pomidorowego (można pominąć jeżeli ktoś nie lubi ciężkich zup)1 puszka
pomidorów pelatti1/2
ostrej papryczki chili (ilość zależna od waszych preferencji – uwaga, żeby nie przedobrzyć)1 puszka
białej fasoli (można pominąć lub użyć czerwonej)1 puszka
kukurydzy (w oryginalnym przepisie użyłyśmy puszki
ciecierzycy)pół łyżeczki
kminu rzymskiegopół łyżeczki
papryki słodkiej (w proszku)
sól i
pieprz do smaku jako dodatek można dołożyć
kolendrę (liście), po łyżce
jogurtu naturalnego na porcję (szczególnie gdyby zupa wyszła nam zbyt ostra)Filety myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze części.
Dymki oraz
cebulę kroimy w drobną kostkę (
szczypior również siekamy ale odkładamy na bok).
Czosnek kroimy w małe plasterki.
Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy je w kostkę mniej więcej 1x1cm.Do dużego garnka wlewamy
olej (lub
masło) i rozgrzewamy. Dodajemy
dymkę,
cebulę,
czosnek oraz
papryki. Solimy delikatnie. doprawiamy
pieprzem i podsmażamy aż warzywa zmiękną.
Papryczkę chili kroimy na cienkie plasterki (można pozbyć się nasion – będzie mniej ostro). Dodajemy do garnka i smażymy.
Kmin rzymski oraz
paprykę słodką dokładamy do garnka i również podsmażamy przez chwilę razem z warzywami. Całość zalewamy
bulionem i gotujemy przez około 20 minut.
Papryka powinna w tym czasie zmięknąć całkowicie. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Pod sam koniec gotowania dodajemy
kukurydzę,
fasolę oraz
pomidory pelatti. Jeszcze chwilę gotujemy i sprawdzamy czy nie trzeba naszej zupy doprawić. Na tym etapie dodajemy część
szczypioru (część pozostawiamy do dekoracji) oraz jeśli używamy –
kolendry. Warto również dodać
koncentrat pomidorowy.Na samym końcu dodajemy pokrojoną
rybę. Czas jej gotowania nie może być dłuższy niż 6-7 minut.
Dorsz jest
rybą, która dochodzi bardzo szybko. Lubi się również rozpadać podczas gotowania dlatego mieszamy zupę lekko najlepiej drewnianą łyżką.