ßßß Cookit - przepis na Chili con carne mexicana czyli tradycyjne meksykańskie chili con carne

Chili con carne mexicana czyli tradycyjne meksykańskie chili con carne

nazwa

Wykonanie

Chili con carne, w uproszczeniu chili z mięsem jest to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej. Jej głównymi składnikami są chuda wołowina , suszona papryka chili i kminek oraz szereg warzyw.
Prezentowana poniżej potrawa została przygotowana z oryginalnego przepisu , który dostałam kiedyś od mojej nauczycielki hiszpańskiego przebywającej kilka miesięcy w Meksyku.
Zapraszam do gotowania :)
SKŁADNIKI
wystarczające na obiad dla 4 osób:
0,5 kg mielonego mięsa wołowego
4 cebule
łyżka oleju
3 łyżki kminku (może być zmielony)
3 łyżki oregano
1,5 łyżeczki zmielonej papryki chili
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
4 ząbki czosnku
6 dużych pomidorów
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
sól do smaku
świeża papryczka chili (opcjonalnie)
Przygotowanie tego dania nie powinno zająć więcej niż godzinę ponieważ większość czynności wykonuje się w tak zwanym "tym czasie" :)
W głębokiej patelni lub w garnku rozgrzać olej a następnie wrzucić mielone mięso. Smażyć na dużym ogniu. W międzyczasie posiekać drobno cebulę i czosnek - dołożyć do mięsa razem z przyprawami: kminkiem, oregano, pieprzem , papryką chili i słodką papryką (sól na samym końcu jak danie będzie już gotowe).
Całość smażyć kolejne 10 minut, dodać obrane ze skóry i posiekane pomidory, kukurydzę oraz fasolę z puszki. Wszystko dobrze wymieszać i zalać szklanką bulionu wołowego.
W tej postaci dusić/smażyć na dużym ogniu kolejne 30 minut (po tym czasie pomidory powinny ładnie się rozgotować). Na końcu doprawić do smaku solą wedle własnego uznania.
SMACZNEGO
Źródło:http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2013/10/chili-con-carne-mexicana-czyli.html