Wykonanie
Chili con carne, w uproszczeniu
chili z
mięsem jest to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej. Jej głównymi składnikami są chuda
wołowina , suszona
papryka chili i
kminek oraz szereg warzyw.Prezentowana poniżej potrawa została przygotowana z oryginalnego przepisu , który dostałam kiedyś od mojej nauczycielki hiszpańskiego przebywającej kilka miesięcy w Meksyku.Zapraszam do gotowania :)SKŁADNIKIwystarczające na obiad dla 4 osób:0,5 kg
mielonego mięsa wołowego4
cebulełyżka
oleju3 łyżki
kminku (może być zmielony)3 łyżki
oregano1,5 łyżeczki zmielonej
papryki chili1 łyżeczka
czarnego pieprzu1 łyżeczka
słodkiej papryki4 ząbki
czosnku6 dużych
pomidorówpuszka
kukurydzypuszka
czerwonej fasolisól do smakuświeża
papryczka chili (opcjonalnie)Przygotowanie tego dania nie powinno zająć więcej niż godzinę ponieważ większość czynności wykonuje się w tak zwanym "tym czasie" :)W głębokiej patelni lub w garnku rozgrzać
olej a następnie wrzucić
mielone mięso. Smażyć na dużym ogniu. W międzyczasie posiekać drobno
cebulę i
czosnek - dołożyć do
mięsa razem z
przyprawami:
kminkiem,
oregano,
pieprzem ,
papryką chili i
słodką papryką (
sól na samym końcu jak danie będzie już gotowe).Całość smażyć kolejne 10 minut, dodać obrane ze skóry i posiekane
pomidory,
kukurydzę oraz
fasolę z puszki. Wszystko dobrze wymieszać i zalać szklanką
bulionu wołowego.W tej postaci dusić/smażyć na dużym ogniu kolejne 30 minut (po tym czasie
pomidory powinny ładnie się rozgotować). Na końcu doprawić do smaku
solą wedle własnego uznania.SMACZNEGO