Wykonanie
Aromatyczne warzywa i pożywny omlet to coś, co postawi nas na nogi w tak ponury poranek, jak dziś. To połączenie to coś, co bardzo trafia w mój gust, ponieważ lubię orientalne, lekko pikantne smaki. Dopełnieniem kompozycji jest
ser feta. Dzięki kolorom na talerzu dzień od razu zaczyna się pogodniej! Przepis na podst. książki "Podróże kulinarne. Kuchnia turecka".
na 2 porcje6
jajek2 łyżki
jogurtu naturalnego1 łyżeczka cuminu (
kminu rzymskiego, nie
kminku)szczypta
soli2-4 zielone
ostre papryczki chili2
pomidory1/2 dużej
czerwonej papryki1
cebula dymka ze
szczypiorem1/2 łyżeczki
tymianku1 łyżeczka
słodkiej paprykisól i świeżo mielony
czarny pieprz do smakuok. 100 g
sera typu
fetamasło do smażenia
olej do smażeniaew. siekana
pietruszka do posypaniaZielone
papryczki chili kroimy na kawałki i pozbawiamy nasionek - najłatwiej jest to wykonać płucząc papryczkę pod bieżącą
wodą.
Pomidora oraz
paprykę kroimy w grubą kostkę.
Szczypior kroimy w kawałki. Na małej ilości
oleju podsmażamy warzywa wraz z
tymiankiem. Gdy warzywa będą gorące, a
pomidor zacznie puszczać sok, dodajemy
słodką paprykę i zdejmujemy patelnię z palnika. Doprawiamy
solą i
czarnym pieprzem do smaku.
Jajka mieszamy w misce z
jogurtem. Dodajemy cumin oraz szczyptę
soli. Na niedużej ilości
masła, na małej patelni (20 cm), smażymy kolejno dwa omlety.Podczas początkowej fazy smażenia omletu lekko mieszam go delikatnie od czasu do czasu widelcem (zanim
jajka się w pełni zetną), dzięki temu omlet wychodzi bardziej puszysty. Kiedy jedna strona omletu będzie rumiana, przekładamy go na druga stronę. Możemy zrobić to za pomocą
łopatki lub, by
mieć pewność, że się nie porwie, z zastosowaniem pokrywki od garnka. Patelnię nakrywamy pasującą rozmiarem pokrywką od garnka. Mocno dociskamy ją do patelni i odwracamy całość do góry nogami. Odstawiamy patelnię na palnik a omlet leżący na pokrywce zsuwamy ponownie delikatnie na patelnię.Omlet podajemy gorący, z warzywami oraz pokrojonym
serem feta. Możemy posypać siekaną
pietruszką. Można podać także z kleksem
jogurtu naturalnego oraz
chlebkiem typu
pita.