Wykonanie
Rustykalna
tarta to świetna propozycja dla tych, którzy nie posiadają formy do tarty. Robi się ją ekspresowo, świetnie smakuje i cudnie wygląda. Ostatnio piekę tarty bardzo często. Kombinuję z dodatkami i
przyprawami. Zarówno te na słodko jak i wytrawne przyjęły się u mnie świetnie. Dziś propozycja na
słoneczną tartę z
dynią. Taka
tarta pełna kolorów i aromatów to idealna propozycja na jesienny obiad. Jest pyszna, chrupiąca i sycąca. Koniecznie spróbujcie!
Składniki:Ciasto:250 g
mąki pszennej125 g
masła (82 %)30 ml lodowatej
wody1
jajko1 łyżeczka
kurkumy1/2 łyżeczki
soliFarsz:500 g dyni (pozbawionej pestek i skóry)2/3 opakowania
sera feta1 duża
czerwona cebulaDodatkowo:1 łyżka
tymianku1 łyżka
oleju1/2 łyżeczki mielonego
imbiru1/4 łyżeczki
chili w płatkach (lub 1/8 łyżeczki
chili w proszku)
sólświeżo zmielony
czarny pieprz2 łyżki
sera pecorino1
cebulka dymkaMąkę wymieszaną z
kurkumą i
solą posiekać ze zmrożonym
masłem. Dodać
jajko,
wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schować na 20 minut do zamrażalnika.
Dynię pokroić w kostkę, skropić
olejem, posypać
tymiankiem i
imbirem i upiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na półtwardo. Wystudzić. Ciasto rozwałkować na okrąg o grubości około 1/2 centymetra.
Dynię i pokrojoną w piórka
cebulę wymieszać w misce, doprawić
solą i
pieprzem oraz
chili. Ułożyć na tartę, posypać kostkami
fety i zawinąć brzegi. Wierzch posypać
serem pecorino. Tartę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40-45 minut. Po wyciągnięciu posypać posiekaną
cebulką dymką. Smacznego!