Wykonanie
Jest coś, na co zawsze mam ochotę: warzywa. Różnorodne, kolorowe, świeże, chrupiące... do tego lekko słona
feta, i wiosenno letni omlet gotowy. Oczywiście, dzięki stałej dostępności warzyw możemy go wykonać o każdej
porze roku, ale z tych letnio-wiosennych smakuje chyba najlepiej.
5 plastrów
bakłażana1 mała
cukinia1 mała
papryka czerwona1
cebula1/2 łyżeczki
tymiankuew.
chili100 g
sera feta4-6
jajekolej do smażenia
sól i świeżo zmielony
czarny pieprz do smakuNa dużej patelni (moja ma 26 cm średnicy) rozgrzewamy niewielką ilość
oleju. Podsmażamy pół plastry
bakłażana, plastry
cukinii,
paprykę pokrojoną w kostkę i
cebulę pokrojoną w grubą kostkę wraz z
tymiankiem i ew. szczyptą
chili, jeśli lubimy pikantne smaki. Warzywa powinny stracić całkowitą surowość, lecz pozostać chrupkie, więc nie smażymy zbyt długo, by się nie zrobiły zupełnie miękkie.Na patelnie wlewamy
jajka dokładnie rozmącone z
solą i
pieprzem (ilość do smaku) - powinny równomiernie pokryć dno patelni. Wierzch posypujemy pokrojonym w drobną kostkę
serem feta. Przykrywamy patelnię pokrywką po czym zmniejszamy płomień. Smażymy omlet pomału, aż górna powierzchnia się zetnie. Od razu podajemy.