Wykonanie
Cześć =) Pieczony
kurczak, a zwłaszcza pieczone
udka z kurczaka, to obok gołąbków (gołąbki babci Trudzi), potrawa, z której w naszej rodzinie słynie przede wszystkim babcia Trudzia. Podawany jest on zazwyczaj z
kartoflami i wybranymi warzywami. Wszystko polane sosem z pieczenia.Pieczone
udka z kurczaka zrobiłem na niedzielny obiad, podczas ostatniego weekendu, który spędziłem u rodziny na Kujawach. Do udek podałem duszone, letnie warzywa.Na bazarach jest teraz bardzo kolorowo. Stragany wprost uginają się pod wielobarwnymi
paprykami, zielonymi
cukiniami, czerwonymi
pomidorami. Grzechem byłoby nie wykorzystać tego i nie stworzyć mieszanki duszonych warzyw, które idealnie pasują do pieczonego
kurczaka.
Potrzebne będą:- 5-6
udek z kurczaka- łyżka
sosu sojowego-
sól-
czarny pieprz-
olej- 2
cebule- 2-3 ząbki
czosnku- 1
czerwona papryka- 2 małe
cukinie- pół
bakłażana- 2
pomidory- 400g
pieczarek- kilka gałązek świeżego
tymianku- 2 łyżki
oliwySposób wykonania:1)
Udka z kurczaka myjemy, osuszamy, a następnie dzielimy na podudzie i tuszę górną.2) Przyprawiamy
solą,
pieprzem i
przyprawą do drobiu Kamis.3) Naczynie żaroodporne podlewamy lekko
olejem i układamy w nim kawałki
kurczaka, a następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. i pieczemy przez 1,5 godziny.
Na pół godziny przed końcem pieczenia, obracamy
kurczaki.
4) Warzywa i
grzyby oczyszczamy i kroimy na kawałki...
...a następnie przekładamy na głęboką patelnie (lub garnek).
5) Całość przyprawiamy..
...i dusimy, aż odparuje
woda z
pieczarek (około 15 minut).6) Na drugiej patelni rozgrzewamy
oliwę i podsmażamy posiekaną
cebulę i
czosnek...
...a następnie dodajemy do reszty warzyw.7) Do całości dodajemy
pomidory i dusimy około 10 minut.
Pieczone
udka z kurczaka:
Smacznego =)