Wykonanie
Poziom trudnościRatatouille to tradycyjne francuskie danie z duszonych
bakłażanów,
cukinii,
papryki,
cebuli i
pomidorów, przyprawione
tymiankiem lub innymi
ziołami prowansalskimi. Może być podawane jako przystawka, świetnie się sprawdza również jako danie główne. We Francji każda pani domu ma swój własny przepis na ratatouille. Jedne mieszają wszystkie składniki w jednym garnku, a
potem pieką, inne smażą wszystkie warzywa oddzielnie, na końcu mieszają je ze sobą i zapiekają. Są też takie, które ratatouille robią jak warstwową zapiekankę, niektóre przed pieczeniem misternie układają warzywa plasterek za plasterkiem. Potrawa różni się również ilością poszczególnych warzyw, a także wielkością i grubością krojonych kawałków, co wpływa na smak i teksturę dania. Moją inspiracją był przepis na ratatouille z książki Rachel Khoo „Mała paryska kuchnia”Porcja dla 3 osóbSkładniki:2 duże ząbki
czosnku1 duża
cebula1 gałązka świeżego
tymianku (tylko listki) lub 1 łyżeczka suszonego1
bakłażan (ok. 500 g)2 małe
cukinie (ok. 500 g)½
papryki żółtej½
papryki czerwonej3 duże
pomidory (ok. 500 g)
oliwa z oliweksólSposób przygotowania:
Czosnek i
cebulę obrać i posiekać.
Bakłażana umyć (nie obierać) i pokroić w poprzek na cienkie plasterki, najlepiej używając specjalnej szatkownicy (mandoliny). Na patelni rozgrzać 2 łyżki
oliwy z oliwek, dodać
cebulę i
czosnek, posypać
tymiankiem.
Gdy się zeszklą dodać plastry
bakłażana, posolić, smażyć ok. 8 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180 °C.
Cukinię umyć (nie obierać) pokroić na mandolinie wzdłuż na cienkie plastry.
Papryki umyć, oczyścić z nasion i pokroić w cienkie paski.
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry pokroić na nieduże cząstki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć plastry
cukinii, paski
papryk i cząstki
pomidora, skropić
oliwą, oprószyć
solą i wymieszać.
Na to wyłożyć
bakłażana z
cebulą i
czosnkiem i jeszcze raz zamieszać.
Naczynie przykryć papierem do pieczenia i folią aluminiową, rogi folii ścisnąć. Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez 1 godzinę.
Po tym czasie z naczynia zdjąć folię i papier i piec jeszcze przez 10 minut.
Podawać na gorąco. Ratatouille jest dość sycącą potrawą.
Smacznego!