Wykonanie
Ratatuj to po prostu prowansalskie, warzywne leczo, bez grama mięcha (ku mej uciesze)."Znakiem rozpoznawczym" potrawy jest cudowny zapach
ziół.Idealnie smakuje z
bagietką czy też innym
pieczywem.Dobrze sprawdzi się jako dodatek do
mięsa lub
ryby.Z proporcji podanych w przepisie, wychodzi wielki gar, więc będzie na parę dni :)Co trzeba?1
bakłażan2 małe zielone
cukinie1
czerwona papryka1
żółta papryka2-3
pomidory1
cebula3 ząbki
czosnkutłuszcz do smażenia
sól,
pieprztymianek i
zioła prowansalskieCo i jak?Wszystkie warzywa pokroić w średniej wielkości kostkę.W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz (2-3 łyżki) i wrzucić
paprykę.Po paru minutach dorzucić
cebulę i
czosnek, smażyć, aż
cebula sie zeszkli, po czym dodać resztę warzyw oraz
przyprawy- 2 łyżki
ziół prowansalskich, 1 łyżeczkę
tymianku,
sól i
pieprz. (w trakcie duszenia można doprawiać).Całość dobrze wymieszać, dusić pod przykrywką ok 20 min, aż wszystkie warzywa będą zadowalająco miękkie, ale nie rozgotowane! Nie ma nic gorszego, niż rozgotowana warzywna paciaja.Smacznego!