Wykonanie
Słynne prowansalskie danie ratatouille. Świeże warzywa,
oliwa z oliwek zioła i nic więcej.Smaczne i proste, a zapach przy robieniu mmm pysznie! :-)składniki:2 mniejsze
cukinie1 większy
bakłażan1
papryka czerwona1
papryka żółta1
czerwona cebula2 duże dojrzałe
pomidorykilka gałązek świeżego
tymianku1 większy ząbek
czosnkusólpieprzoliwa z oliwekzioła prowansalskieprzygotowanie:Warzywa myjemy i kroimy w równą kostkę. W większym garnku rozgrzewamy
oliwę i wrzucamy najpierw pokrojoną
paprykę ponieważ jest twarda i gotuje się długo, po chwili dodajemy pokrojoną drobno
cebulę oraz
czosnek. Smażymy powoli, na małym ogniu mieszając. Z
pomidorów usuwamy skórkę (ja na 0,5 minuty wkładam do wrzątku, a następnie na chwilę do zimnej
wody i skórka odchodzi idealnie). Kolejno dodajemy pokrojonego
bakłażana i
cukinię. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem oraz świeżym
tymiankiem.
Pomidory kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do całości. Dzięki nim ratatuoille będzie soczysty. Na koniec dodajemy
zioła prowansalskie i całość gotujemy, aż
pomidory się rozgotują, a warzywa będą miękkie (ok. 10-15 minut). Warzywa nie mogą się rozpadać, muszą zachować konsystencję. Podajemy jako dodatek do dań głównych.Bon Appetit! :-)