Wykonanie
Ratatouillle (ratatuj) - pyszne bezmięsne danie
rodem z Prowansji.Łatwy przepis na jednogarnkowe danie, które może stanowić samodzielny posiłek lub być dodatkiem do dania głównego. Jak na francuską kuchnię przystało jest to danie lekkie, kolorowe i pachnące
ziołami. O tej
porze roku najlepsze, gdyż sezon na warzywa, z których się składa - w pełni :)
SKŁADNIKI1 duży
bakłażan2 małe
cukinie1
czerwona papryka1
żółta papryka3 małe
pomidory1 duża
cebula3 ząbki
czosnku3 łyżeczki
przecieru pomidorowegozioła prowansalskietymianekliść laurowysólpieprzoliwa z oliwekPRZYGOTOWANIE
Cebulę i
czosnek drobno siekamy. Pozostałe warzywa myjemy (
pomidory sparzamy i obieramy ze skórki), usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dość dużą kostkę.
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy 2 łyżki
oliwy i szklimy
cebulę z
czosnkiem. Dodajemy
papryki, przykrywamy i dusimy parę minut. Dodajemy
cukinię,
bakłażana i
pomidory. Doprawiamy
solą,
pieprzem, dwoma łyżkami
ziół prowansalskich i łyżeczką
tymianku. Dorzucamy
liść laurowy i
przecier pomidorowy. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną.
Pilnujemy jednak, żeby ich nie rozgotować - mają pozostać chrupiące.Smacznego :)